V Česku začíná sčítání takzvaných denních motýlů, do kterého se může poprvé zapojit také veřejnost

11. květen 2024

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Dlouho očekávaný první posádkový let kosmické lodě Starliner od společnosti Boeing je odložen na druhou polovinu května. Po zrušení startu kvůli technické závadě na nosné raketě to oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Výrobce rakety Atlas V, společnost United Launch Alliance, se rozhodl vyměnit ventil nádrže s kapalným kyslíkem na horním stupni nosiče, který při pokusu o start způsobil potíže. Odpočet NASA přerušila zhruba dvě hodiny před zažehnutím motorů.

Parazitolog českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR Julius Lukeš se stal členem Národní akademie věd (NAS) USA. Je tak třetím českým vědcem v historii, který v NAS bude působit. Národní akademie věd je nevládní organizace, která slouží mimo jiné jako poradní orgán vlády USA v otázkách vědy a techniky.

Čtěte také

V Česku začíná sčítání takzvaných denních motýlů, do kterého se může poprvé zapojit veřejnost. Bude se konat na jaře a v létě, první etapa začne 3. června. Cílem je zlepšit ochranu motýlů, kteří z přírody rychle mizí. Mezinárodní ochranářská skupina JARO akci zastřešuje a na projektu spolupracuje s vědci z České společnosti entomologické, Společnosti pro ochranu motýlů a Entomologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR.

Vědci z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií CATRIN Univerzity Palackého jako první na světě vytiskli v běžné inkoustové tiskárně s pomocí vlastnoručně vyrobeného grafenového inkoustu univerzální elektrodu pro nejrůznější senzory. Ty mohou například zjistit přítomnost bakterií v těle nebo těžkých kovů ve vodě. Elektroda má stejný výkon a citlivost jako komerčně využívané produkty, díky zvolené technologii je ale výrazně levnější a dostupnější.

Čtěte také

Změna klimatu pravděpodobně povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů a zemí, které na to nejsou připravené, což jejich obyvatele učiní zranitelnějšími vůči uštknutí. Podle studie se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí přesune do Nepálu, Nigeru, Namibie, Číny a Barmy. Vědci ve studii modelovali geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, o nichž je známo, že mohou ohrozit člověka na životě.

Východočeské muzeum v Pardubicích otevřelo výstavu Exit 91/vykopávky. Odhaluje skrytou historii pod 11 silnicemi, archeologové na 91 kilometrech našli více než 200.000 předmětů. Nejzajímavější z nich prezentují v expozici. Archeologické výzkumy se v Pardubickém kraji konaly v letech 2017 až 2023 a předcházely silničním stavbám. Lidé na výstavě uvidí nejstarší neolitickou studnu z Ostrova, kterou se experimentální archeologové pokusili dobovými kamennými nástroji znovu vyrobit. Studna je nejstarší datovanou dřevěnou konstrukcí na světě.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.