Velikonoční jarmarky, prohlídky zámků, psí výlet na Pustevny... Vyberte si z našich tipů

5. duben 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou ve čtvrtek, v pátek a o prodlouženém velikonočním víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Čtvrtek, pátek, sobota... a velikonoční jarmarky

Velikonoční nálada naplno vládne ve městech a obcích napříč regionem. Na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku vyrostlo Velikonoční městečko a kromě nákupu tradičního zboží si můžete poslechnout i koncerty. Třeba ve čtvrtek po 17. hodině zahraje slovenská kapela Hrdza, v sobotu se od 10 hodin zaposlouchat do koncertu cimbálové muziky Kotci a po 17. hodině zazpívá Kamil Střihavka.

Čtěte také

Veselo bude ve čtvrtek také v Kopřivnici, kde se před Ringhofferovou vilou uskuteční Velikonoční jarmark. V duchu lidových tradic s kejklíři, komedianty či pohádkou se tam můžete přijít pobavit od 10 do 17 hodin. V pátek pak v sále Kulturního domu zazpívá gospely chilský zpěvák Jonathan Oriel, a to v rámci velikonočního koncertu Naděje.

V  Jablunkově se pak na Velikonočním jarmarku můžete zastavit v Muzeu Trojmezí. Od 9 do 17 hodin (ve čtvrtek) se tam budou plést karabáče, malovat vajíčka či zdobit perníčky.

V Karlově Studánce začne Velikonoční jarmark v pátek dopoledne v 10 hodin. Kromě stánků s regionálním zbožím bude návštěvníkům vyhrávat cimbálovka, děti se mohou projet na koni či zastřílet si z luku a vše završí ve 20 hodin hudební večer ve velké jídelně.

Sváteční program je na Velký pátek připraven také pro návštěvníky Archeoparku v Chotěbuzi-Podoboře. Mezi 9. a 16. hodinou si tam můžete vyzdobit kraslici, uplést karabáč či ušít bylinkový pytlíček.

Velikonoce na Sovinci
Sváteční den si můžete zpříjemnit také výletem na hrad Sovinec. Až do pondělí je tam připraven velikonoční program, v němž nebudou chybět tanečnice, šermíři, či kejklíři. Na Sovinci je otevřeno od 9 do 17 hodin.

Vivaldi či Dvořák ve Vesmíru
Janáčkova filharmonie Ostrava připravila na čtvrteční večer koncert nazvaný Oddávám se. V programu propojeném průvodním slovem zazní například Vivaldiho Čtvero ročních období či Novosvětská Antonína Dvořáka. Začátek je v 18 hodin v kině Vesmír.

Autorské čtení Pavly Trnkové
V knihovně v Třinci bude ve čtvrtek číst místní rodačka Pavla Trnková ze své psychologické novely Kočka na křižovatce. Zváni jste na 17. hodinu do Café Maroszek.

No Barriers v Barráku
V ostravském klubu Barrák v pátek večer vystoupí česko-bosenská kapela No Barriers. Od 20 hodin vás sveze na vlnách rocku, jazzu a blues.

Velikonoce na Valašsku

Na Bílou sobotu začínají ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm třídenní Velikonoce na Valašsku. Vše začne v areálu Dřevěného městečka v 10 hodin dopoledne. Kromě tradičního jarmarku čeká návštěvníky celá řada hudebních vystoupení. V sobotu třeba cimbálovka Aldamáš či Javořina, v neděli pak například v 15 hodin vystoupí v kostele svaté Anny Zuzana Lapčíková.

Zuzana Lapčíková

Sobotní procházky, tvoření...

V Krnově se můžete vydat na komentovanou procházku městem. V ní si připomenete památky, které letos slaví výročí 770 let od založení města. Sraz zájemců je ve 14 hodin před radnicí.

Vydáte-li se s dětmi do Štramberku, určitě se zastavte v Jaroňkově útulně. Mezi 10. a 17. hodinou je tam pro ně připraveno Velikonoční tvoření.

Rodiny s dětmi v sobotu láká k návštěvě také Dětský ranč v Hlučíně. V něm je ukryta velikonoční nadílka, a tu mají malí pátrači nalézt. Mezi 11. a 16. hodinou se navíc mohou svézt na koni.

V Ostravě se můžete připojit k oslavám státního svátku  Řecké republiky, a to 202. výročí povstání řeckého lidu proti Osmanské říši. Vše vypukne ve 20 hodin v Domu kultury Poklad.

Socha Radegasta na beskydských Pustevnách

Psí výlet k Radegastovi
Pro ty, kdo by chtěli v neděli podniknout výlet na Pustevny se svým čtyřnohým mazlíčkem, tak máme první tip: Majitelé švýcarských salašnických psů jdou dnes hromadně k soše Radegasta. Přidat se ale mohou i ostatní plemena psů. Sraz je v 9 hodin na centrálním parkovišti na Pustevnách.

Okteto v Chlebičově
Na sváteční koncert zve Chlebičov na Opavsku. V neděli od 16 hodin vystoupí v kulturním domě skupina Okteto.

Komentovaná prohlídka vítkovického Gongu
V Ostravě jste zváni na Komentovanou prohlídku multifunkční auly Gong. Vybrat si můžete ze dvou termínů, a to od 11 a od 15 hodin. Součástí prohlídky je i návštěva výstavy věnované Josefu Pleskotovi. 

Velikonoční pondělí 

Zámek Kravaře
V zámeckém parku v Kravařích si s dětmi můžete užít velikonoční zábavu na čerstvém vzduchu. Vydat se můžete na velikonoční stezku parkem a pomoci zajíčkovi najít deset poztrácených vajíček. Děti čeká na každém stanovišti otázka na velikonoční tradice a zvyky a malý úkol. Trasa má asi kilometr, projdete ji s mapou s křížovkou a za vyluštění dostanete v zámeckém infocentru odměnu.

Zámek Hradec n. M.
Knížecí Velikonoce zažijete od 10 do 16 hodin na zámku v Hradci nad Moravicí, který zve na netradiční prohlídky jarně vyzdobenými interiéry s velikonoční tematikou.

Zámek Štáblovice
Velikonoční prohlídky si můžete užít například na zámku Štáblovice. Můžete se těšit na velikonoční betlém s kuřátky a zajíčkem, dozvíte se o tradicích, zvyklostech a historii slavení Velikonoc. Prohlídky jsou vždy v čase od 11 do 16 hodin. 

Zoo Ostrava
Na velikonoční procházku zve taky ostravská zoo, která je o Velikonočním pondělí otevřená už od 8 hodin a zavírá v 19 hodin. Těšit se můžete na jarní mláďata na statku i komentovaná setkání. 

Důl Michal
Od 9 do 15 hodin čeká na návštěvníky areál ostravského Dolu Michal, i tady sází pořadatelé na Velikonoce. Speciální velikonoční prohlídky někdejšího černouhelného dolu zažijete ve společnosti bývalého havíře. 

Eva Burešová v Barráku
A náš poslední tip vás zavede do Barrák Music Clubu Ostrava, který v pondělí od 19 hodin hostí koncert Evy Burešové. Akce se koná v rámci první koncertní šňůry dvojnásobné bronzové slavice.

Spustit audio