Víte, kde v Ostravě najdete pomník s atypickou zelenou pěticípou hvězdou?

27. únor 2015

Vévodí Rottrově sadu v ostravském Zábřehu a nápis na něm připomíná činnost místního Spolku esperantistů Komenský, mezinárodní jazyk esperanto a taky světový mír.

Ostrava se může pyšnit originálním pomníkem. Namísto notoricky známé rudé, dominuje pomníku zelená pěticípá hvězda. Velké E v jeho středu má připomenout, že esperanto není tak úplně neživý jazyk.

Jaroslav Suchánek, esperantista a bývalý diplomat, velvyslanec v Austrálii si před pomníkem během natáčení zpívá písničku – jak jinak než v esperantu. „Je to velice přirozený způsob výuky. Při těch písničkách se člověk naučí spoustu slovíček, které by jinak musel těžce tlouci do paměti,“ říká.

Památník Spolku esperantistů Komenský najdete v Rottrově sadu v Ostravě-Zábřehu u Rudné ulice

Připomněl, že v esperantu existuje velice rozsáhlá knihovna. „Všechna významná díla světové literatury jsou přeložena do esperanta, ale existuje i originální esperantská tvorba.“

Památník, který stojí v těsné blízkosti rušné Rudné ulice, má zajímavou historii. V Rottrově sadu byl vztyčen v roce 1952, ale předtím, jak upozorňuje historik Tomáš Majliš, historik a průvodce ostravskými výlety, od roku 1934 stál v parku v Bohumíně.

„Když jsem byl mladší, myslel jsem, že se jedná o nějaký památník osvobození, protože ta zelená hvězda je velmi podobná rudé hvězdě, kterou člověk vídává na spoustě památníků. A říkal jsem si, že asi nějaký člověk ji přebarvil. Až při bližším prozkoumání jsem zjistil, že je to památník esperantu a tedy světovému míru,“ zavzpomínal s úsměvem historik.

Podle Jaroslava Suchánka se uvádí, že esperanto je zhruba šestkrát snazší než kterýkoli živý jazyk. „To mohu trošku posoudit sám, protože hovořím několika jazyky a živí mě angličtina. Takže vidím ten obrovský rozdíl v snadnosti,“ dodává.

U památníku esperantistů
Spustit audio