Vladivojna La Chia: Nechci se omezovat škatulkama

28. leden 2012

Vladivojna La Chia pokřtí v Ostravě svou aktuální desku s názvem Bohémy. Čím se liší od jejího sólového debutu a proč si 28letá zpěvačka získala srdce filmových kritiků? Na to všechno najdete odpověď v rozhovoru Kateřiny Daňkové (plné znění v audio souboru).


Příští týden máte tady v Ostravě křest svého nového CD, ale první křest už proběhl v Praze. Proč teď i v Ostravě?

Ty křty jsou dohromady tři. Rozhodla jsem se, že udělám křest v Praze, ale i v Trutnově. To je zvláštní místo, kde jsem měla vernisáž a byla tam neuvěřitelná atmosféra. A pak samozřejmě v Ostravě, protože to je rodné místo. Takže 31. ledna určitě všechny zvu do Divadla loutek. Bude tam koncert i autorské čtení, protože jsem v rámci CD Bohémy vydala i knížku Vladibajky s ilustracemi. Tak přečtu pár bajek a Rosťa Petřík, který bude kmotrem alba, tak tam přečte nějakou pohádku. A bude tam také výstava těch ilustrací na plátně.

Jaké to jsou povídky? Jak tematické?

To jsou takové jakoby fantaskní příběhy, ale říkám jim bajky, protože je tam občas nějaké ponaučení a jsou o lidech a zvířátkách. Jsou takové zvláštní, hodně mě baví používat novotvary i neologismy. Některé působí bizarně, ale většinou jsou to citlivější a emotivnější věci.

Můžeme slyšet i nějakou zhudebněnou?

Vladibajku? To ne. Vladibajky mají třeba tři stránky... ale v písničce Pábitelé mě inspirovala hned první bajka Hajný a liška, ale je to úplně o něčem jiném. Nicméně někdy to prolnutí jakoby jde.

Čím se deska Bohémy liší od předchozího sólového debutu?

Mimo to, že jsem spoustu nástrojů tam nahrávala sama, hodně kytary, tak jsou skladby vlastně aranžérsky asi bohatější a jsou všechny v češtině, takže ta textová složka je hodně důležitá.

Vaše hudba obecně je hodně špatně zaškatulkovatelná. Nechci vědět, do jaké škatulky ji řadíte, spíš by mne zajímalo, jestli se to projevilo i na té nové desce...

Myslím, že to tak je. Dnes mi taky někdo pokládal otázku pro koho vlastně hraju, protože vím, že to vlastně poslouchá tak neuvěřitelná široká škála lidí, i když ta muzika není vyloženě mainstreamová. Pro mne i ta škatulka alternativy je hodně alternativní. Nechci se omezovat škatulkama.


Vladivojna La Chia

Zpěvačka, výtvarnice, textařka a moderátorka. Tím vším je ostravská rodačka Vladivojna La Chia. Složila také hudbu k Hřebejkově filmu Nevinnost. Znát ji můžete i z vysílání Českého rozhlasu 3 Vltava, kde moderuje pořad Čajovna.

Zvláštní jméno „zdědila“ po svém otci Vladivoji a příjmení si vypůjčila od italských předků z maminčiny strany. V současné době žije v Praze, ale do Ostravy se vrací často a ráda.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu