Vzpomínka na Antonína Vašíčka

Pan Antonín Vašíček mezi námi (rozhlasáky) chybí už tři roky. Hudební redaktor a od ledna 1990 ředitel ostravského studia, který byl jako ředitel zvolen přímo, naprostou většinou zaměstnanců. Byl to totiž odborník na svém místě a zároveň férový a slušný člověk. A 10. 10. by měl narozeniny.

Antonín Vašíček se narodil 10. října 1936 ve Slušovicích. V Ostravě vystudoval Pedagogickou školu, učil však jen krátce. V ostravském rozhlase působil od roku 1971. Zpočátku jako redaktor malých hudebních žánrů, přičemž hudební redakci zůstal věrný po celou profesní kariéru.

Do funkce prvního polistopadového ředitele byl zvolen zaměstnanci studia a pražským centrem potvrzen v roce 1990. Ředitelský post zastával až do roku 1994. Pak se vrátil zpět do hudební redakce a prakticky až do posledních dní se věnoval mapování rozsáhlého hudebního a notového archivu ostravského rozhlasu.

Poslední desetiletí své práce spojil s tvorbou pořadu Poklady z našeho archivu aneb z historie Ostravského rozhlasového orchestru. Půlhodinový hudební pořad se vysílal od roku 2004 do konce roku 2013. Za desetiletou dobu existence cyklu odvysílal Český rozhlas Ostrava asi 430 dílů rozhlasových pokladů.

Původní, téměř dvacetiminutové povídání vzniklo v listopadu 2004 pro tehdejší magazín Seniorklub. Pravděpodobně jde o poslední interview, které hudební redaktor Antonín Vašíček v rozhlase poskytl a které se dochovalo. Jeho hlas je samozřejmě uchován v celé řadě pořadů, které připravoval.

Spustit audio

Související