Z mapy mizí další důl. Po šachtě ve Sviadnově zůstane jen unikátní těžní věž

5. leden 2023 06:20

Státní podnik Diamo dokončuje likvidaci dalšího černouhelného dolu ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku. Zbourané jsou budovy na povrchu a hornickou historii bude připomínat jenom památkově chráněná neobvyklá těžní věž.

Léto roku 2019. První z desítek tisíc tun kameniva a hlušiny mizí v hluboké jámě. Tak začala likvidace šachty ve Sviadnově. Dva a půl roku po konci těžby na dole Paskov, který spojoval všechny šachty v okolí.

V 90. letech tady fáral i pan Miroslav. „Začínal jsem tady, po třech letech jsem šel na Chlebovice. Dělal jsem na čelbě,“ vzpomíná.

Důl Sviadnov se stavěl od roku 1963 a fungoval téměř 30 let. Na konci sloužil hlavně pro odvětrávání okolních šachet, kde se ještě těžilo.

Čtěte také

Na povrchu už toho mnoho nezůstalo. „Dokončujeme tam recyklační práce a úklid staveniště. Všechny objekty jsou zbourané, takže už musíme jen douklízet,“ dodává Milan Palo z podniku Diamo.

Jediné, čemu se demolice vyhne a naopak pokračuje obnova a rekonstrukce, to je více než 30metrová těžní věž. Má válcový tvar trochu jako vodojem a prosklenou špici a je unikátní v hornické historii.

„Sviadnovská věž, která je technickou kulturní památkou, zůstane. Už jsme nějaké drobné úpravy provedli. Plánujeme výrazné pokročení v sanaci tohoto objektu, aby zůstal zachován jako raritní, technicky výjimečný,“ potvrdil Josef Lazárek, ředitel závodu Darkov podniku Diamo.

V každém případě ale důl Sviadnov čeká stejný osud jako nedalekou šachtu Chlebovice. Už téměř zmizel z mapy.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související