Za vůní kávy do Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku

26. leden 2015

Kdosi slavný jednou řekl, že káva musí být horká jako peklo, černá jako ďábel a sladká jako láska. Pokud jste pijáci kávy, určitě byste k tomuto výroku dodali i ten svůj přívlastek zaručeně nejchutnějšího kafíčka.

Cikorka, melta nebo třeba populární „český turek". I takové klasické stálice kávové a kávovinové alchymie potkáte na výstavě v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku. Nese název „Za vůní kávy" a provede vás nejen historií pití a přípravy kávy, ale taky mezi nejrůznějšími kafemlýnky a po prvních a slavných kavárnách.

Jako první Češi ochutnali kávu cestovatelé Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Heřman Černín z Chudenic, to se psal konec 16. století. Od té doby se černého voňavého nápoje v nejrůznějších podobách vypila v českých zemích kvanta.

Tušíte, kdy se kávová zrna dostala do českých zemí? Kdy vznikly první kavárny a jak tepal kavárenský život? Pokud vás zajímají podrobnosti, poslechněte si záznam našeho magazínu Křížem krajem. Komisařka výstavy Slavěna Jurčíková nejen o tom pověděla podrobnosti.

08.jpg
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.