3 nejčastější mýty o očkování proti covidu-19. Co na ně říkají odborníci?

1. prosinec 2020

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že vakcínou proti koronaviru bude nutné očkovat alespoň 65 procent populace – jen tak může vakcína pomoct v boji proti pandemii. Obzvlášť na sociálních sítích ale kolem očkování koluje řada dezinformací a mýtů. Které jsou ty nejčastější? 

Čtěte také

Mýtus č. 1: Vakcína mě může nakazit

Vakcína vás koronavirem určitě nenakazí. Lidskému tělu pouze ukáže, jak virus vypadá, aby se mu imunitní systém dokázal lépe ubránit v případě, že by virus někdy v budoucnu skutečně chtěl napadnout. 

„Tomuto fenoménu se říká imunitní paměť,“ vysvětluje biochemička Michaela Rumlová z VŠCHT. „Můžeme si to představit, jako kdyby si imunitní systém ten patogen vyfotografoval. Jakmile ho znovu uvidí, okamžitě si řekne: ano, tebe už znám, a přesně ví, kam sáhnout.“

Mýtus č. 2: Vakcína není dostatečně bezpečná, protože byla vyvinuta velmi rychle

Vývoj vakcín má svá pravidla a nejde ho ošidit. Urychlit ale ano. „Je do toho zapojeno více týmů a více lékařů,“ objasňuje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Své tvrzení dokládá na příkladu klinických testů, do kterých musejí být zapojeny desítky tisíc lidí. „Pokud potřebujete očkovat 44 tisíc jednotlivců, je rozdíl, jestli se tomu věnuje pět, nebo 50 center po celém světě,“ uvádí pro příklad.

Výsledky testování navíc vždy pečlivě prochází regulační úřad. Stejné je to i v případě koronavirových vakcín. Evropská léková agentura nicméně může v tomto mimořádném případě dostat data v předstihu, tomu se říká rolling review. Jde o průběžný přezkum výsledků klinických testů.

Účinnost a bezpečnost vakcín je sledována i po jejich podmínečné registraci Evropskou komisí.

Mýtus č. 3: Na očkování nemusím, covid jsem už prodělal

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje „odložit očkování u osob, které prodělaly onemocnění covid-19, o minimálně 3 měsíce po ukončení izolace“, a to při omezené dostupnosti vakcín.

Čtěte také

Zejména u osob ve vysokém riziku nákazy je nicméně možné provést očkování již nejdříve 7 dní po ukončení izolace při průběhu bez příznaků a nejdříve 14 dní po ukončení izolace při průběhu s příznaky, píše resort na svém webu.

Předseda České vakcinologické společnosti doporučuje, aby se lidé po prodělaném covidu očkovali nejdříve za tři měsíce, případně i s odstupem šesti měsíců.

Existují pro to data, která ukazují, že většina lidí má ochranné protilátky po prodělaném covidu, které ho ochrání těch šest měsíců. A je zbytečné, aby se nechal očkovat. Někdy dokonce, když se člověk nechá očkovat bezprostředně po prodělaném covidu, což teoreticky je možné, tak jsou popisovány o něco vyšší reakce na očkování, řekl Radiožurnálu Chlíbek.

Aktualizováno: březen 2021

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související