70 tun ledu a 540 ledových kvádrů. Řezbáři vytvořili ve Vysokých Tatrách ledový dóm

Na začátku byly jen desítky tun ledu a stovky ledových kvádrů. Sochařům se však povedlo vyrobit z nich největší turistickou atrakci Vysokých Tater – ledový dóm.

Největší a zároveň nejchladnější atrakcí Vysokých Tater bude letos opět ledový dóm. Ve speciálně klimatizované stavbě připomínající vědeckou laboratoř vyrostl ledový kostel. Desítky tun ledu zpracovali řezbáři ze Slovenska, Česka i Polska a umělecké dílo prý nechají roztát až v dubnu.

Sedm řezbářů a šest dalších pomocníků muselo opracovat téměř 70 tun ledu. Z ledových kvádrů pak vznikla bazilika, kterou navrhl Adam Bakoš. „Letos máme o jeden kamion ledu víc, a tak jsme celou stavbu zvýšili. Návštěvník, který se před naši ledovou stavbu postaví, by měl mít dojem, jakoby vstoupil do katedrály,“ popisuje.

Po stranách jsou ledové sloupy, barokní andělé a detailní figury. Celé stavbě dominuje oltář. Hlavní oltář připomíná morový sloup. Uprostřed je svatý Jan, který má na ruce orla a kolem něj jsou medvěd a vlk, aby to bylo takové tatranské. Na vrcholu oltáře jsou tři andělé. Všechny sochy by měly připomínat les a přírodu.

Čtěte také

Do ledu se řeže přímo nádherně

Řezbáři ze Slovenska, z Česka a Polska měli k dispozici 540 ledových kvádrů. Pan Wladek například dostal za úkol vysochat z ledu anděla. Není to nic jednoduchého, jak vysvětluje. Snaží se totiž kus ledu využít skutečně maximálně, a tak si promýšlí každý záběr pilou. „Je to úplně jiná práce než se dřevem. Musím být opravdu velmi opatrný,“ nastiňuje tento polský řezbář.

Sochaři používají pily, brusky, speciální nástavce na led i obyčejná ostrá tesařská dláta.

On i jeho kolegové používají speciální led, ze kterého byl za pomocí čerpadla vyhnaný vzduch tak, aby byla kostka ledu čirá. Pro sochaře Jakuba Vlčka jde o cennou zkušenost. „Jsem řezbář-sochař. Práci s materiálem znám, ale s ledem je to o dost jednodušší. Téměř neklade odpor, takže se do něj řeže nádherně,“ soudí.

Čtěte také

Vloni dům navštívilo více než 150 tisíc lidí

Jenže stačí jedno špatné ťuknutí a led se může rozpadnout nebo prasknout. „To samé platí i pro dřevo nebo kámen. Nic takového se vám nesmí stát. Je to řemeslo a musí se umět,“ varuje Jakub Vlček s tím, že nejsložitější je počítat s váhou ledu. „Jenom hlavní oltář váží 15 tun,“ vysvětluje.

Sochaři používají pily, brusky, speciální nástavce na led i obyčejná ostrá tesařská dláta. „Led je specifický. Odlamuje se a má zvláštní lom, takže je výhodné si koupit frézu, která nemá rázy, pouze ubírá samotný materiál,“ zmiňuje Jakub Vlček.

Ve speciálně klimatizované stavbě, ve které se musí neustále udržovat mínusové teploty, se budou až do jara konat komorní koncerty

Ve speciálně klimatizované stavbě, ve které se musí neustále udržovat mínusové teploty, se budou až do jara konat komorní koncerty. Vloni navštívilo tatranský dóm na Hrebienku více než 150 tisíc lidí. Museli však dodržet jedno zásadní pravidlo – nedotýkat se soch. Jinak by ledová krása roztála.

autor: pev
Spustit audio