700 let Zlína – historie, současnost i budoucnost v reportážích

11. červenec 2022

Český rozhlas Zlín pro vás k sedmistému výročí Zlína připravil nový cyklus rozhlasových reportáží, ve kterých poodhalíme řadu zajímavostí o tomto městě. Premiérový díl můžete v našem vysílání slyšet každé pondělí po 14. hodině. Všechny reportáže pak zde v přehledném souhrnu.

Všechny epizody

Zajímají vás příběhy, životy a osudy rodáků a významných osobností Zlína? Jejich medailonky s případnými odkazy na reportáže, rozhovory nebo archivní záznamy najdete na rozhl.as/RodaciZlin

Získal Zlín své jméno kvůli tomu, že se o místních lidech říkalo, že jsou zlí? Nebo snad za to mohl typ půdy, na kterém Zlín vyrostl? Jak by město vypadalo nebýt světového rozvoje místního ševce Tomáše Bati? A jaká proměna jej čeká v dalších sto letech?

I na to odpoví nový cyklus ve vysílání Českého rozhlasu Zlín. Vznikl u příležitosti letošního 700. výročí od první písemné zmínky o Zlínu, která pochází z roku 1322. Zlín byl v té době osadou, aby se stal centrem celého kraje, musel urazit pořádnou cestu, kterou se v seriálu pokusíme představit. Stejně jako nejvýznamnější stavby ve městě a jejich proměny v čase.

Řeč bude i o tom, že rodina Baťů už sice ve městě přes osmdesát let nežije, ale baťovský duch je ve Zlíně stále silně cítit a hraje významnou roli i v současném vývoji. Město se ale zároveň snaží jít i svou cestou. Daří se mu to? Jak důležitá byla, je a bude pro město univerzita, filmová tvorba, kulturní instituce? I na to se budeme snažit odpovědět. Stejně jako na věčný spor, jestli je Zlín hokejovým nebo fotbalovým městem.

Jisté je, že Zlín má svou sedm století dlouhou historii, inspirativní současnost a díky svým obyvatelům i slibnou budoucnost, o tom všem bude seriál vyprávět.

Jednotlivé díly seriálu věnované 700. výročí Zlína uslyšíte ve vysílání Českého rozhlasu Zlín v premiéře vždy v pondělí krátce po 14. hodině. Po odvysílání je pak najdete i zde - ve speciální příloze našeho webu zlin.rozhlas.cz.

Pokud vás zajímá téma starého "Baťova" Zlína, všechny články na toto téma najdete ZDE.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.