A je tu elektroswing, který vtrhnul do tančíren. Mládež je poblázněna, já potěšen, říká Ondřej Havelka

29. duben 2022

Na 29. dubna připadl Mezinárodní den tance, který byl vyhlášen před čtyřmi desítkami let Mezinárodním divadelním ústavem u příležitosti narození proslulého francouzského choreografa a novátora tance Jeanna Georgese Noverra. 

Den tance v pořadu V náladě swingu oslavíme s trochou elektroswingu, připomeneme výročí mistra foukací harmoniky Tootse Thielemanse, ale i jazzové O Sole Mio.

A sluší se začít kvalitním tanečním swingem, byť tento druh tance Noverre, vzhledem k tomu, že většinu života prožil v 18. století, samozřejmě nemohl znát.  A bude to Nekonečný let -  Non-stop Flight se Swing Dance Orchestra vedeným německým pianistou Andrejem Hermlinem.

Když jsme u tance, tak s ním byl a je  spojen elektroswing,  který před pár lety upoutal i české mladé generace, tedy samozřejmě její části.

Ostatně před časem Ondřej Havelka poznamenal:

„A je tu elektroswing, který vtrhnul do tančíren. Mládež je poblázněna, já potěšen. I když, jsa si vědom, odkud vichr vane, musím přiznat, že pro mě je to jen jedna z mnohých modifikací moderní taneční elektrohudby."

A o elektroswingu budeme v pořadu mluvit s populárním zpěvákem, moderátorem i autorem, popularizátorem starého dobrého swingu Ondřejem Havelkou, což doprovodíme  i jednou nahrávkou, jím v duchu elektroswingu natočenou.

Jedno  jubileum by nemělo být pominuto. Právě 29. dubna se naplnilo sto let od narození  slavného belgického hráče na foukací harmoniku, kytaristy a skladatele "Tootse" Thielemanse, kterému byly cizí nějaké žánrové hranice mezi jazzem a, řekněme,  popem. Proto nahrával s Ellou Fitzegerald, Milesem Davisem nebo Victorem Feldmanem a na druhé straně spolupracoval s Paulem Simonem nebo Billym Joelem. A také měl své příznivce Toots Thielemas i v Čechách, kde také koncertoval.

 O Sole Mio, tedy Moje slunce, tuto italskou zpívali Enrico Caruso a další slovutní pěvci, ale v závěru vám podáme aktuálně propojený důkaz, že vstoupila také do hájemství jazzu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.