Aby mohl ježek přezimovat, musí vážit alespoň půl kilogramu

24. listopad 2018

Ježek je zvíře, které v zimě spí. Ne každý ale stihne ulehnout v ten správný čas, nebo je prostě ještě tak malý, že by zimu nepřežil. V takovém případě mu může pomoci člověk.

V záchranné stanici v Pavlově na Vysočině se starají o ježky, které přinesli všímaví lidé. „Oni se teď stahují z lesů a polí do zahrad k lidem, kde vyžírají misky s kočičími granulemi a konzervami,“ říká ředitel záchranné stanice Zbyšek Karafiát. Zvířata jsou to ještě mladá, ze srpnových vrhů, a nemají váhu potřebnou k zazimování. „Teď ježky vykrmujeme, aby nabrali potřebnou hmotnost,“ dodává Zbyšek Karafiát.  

Malí ježci dostávají žrádlo i třikrát denně. „Ideální krmivo pro ježka v zajetí je krmení pro kočku,“ říká ředitel stanice s tím, že ježci mají rádi kapsičky, granule, a nechutná jim rybí příchuť. Pokud se člověk rozhodne postarat se o ježka sám a neodnese ho odborníkům do záchranné stanice, je možné vytvořit zimoviště na zahradě. „Ježčí pelíšek se dá i koupit. Je to boudička, která se naplní listím nebo senem,“ dodává Zbyšek Karafiát.

Zbyšek Karafiát, ředitel záchranné stanice v Pavlově

Pokud venkovní teploty klesnou k nule, a je už pro ježka energeticky náročné pohybovat se venku, stočí se do klubíčka a usne. Pokud teploty stoupnou, může se průběžně budit. Proto je dobré nechat v zimovišti misku s granulemi. Někteří ježci mají to štěstí, že naberou potřebnou hmotnost, tedy nejméně půl kilogramu, ještě než přijdou mrazy. Potom je vhodné je pustit do přírody. Je to často možné i v prosinci, když se teploty drží nad nulou.  

Spustit audio