Akce ČRo přinesla statisíce na Libušín, celkem se vybralo už přes pět milionů

3. květen 2014

Na opravu chaty Libušín na Pustevnách, která vyhořela letos na začátku března, lidé už dali nebo přislíbili přes pět milionů korun. Další statisíce přinesla dnešní akce Českého rozhlasu. Lidé mohli na obnovu národní kulturní památky buď přislíbit dar po telefonu, nebo přispět zakoupením lístku na benefiční koncert, který se konal ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm.

Před začátkem akce bylo na kontě určeném na obnovu Libušína skoro 4,9 milionu korun. Během dneška se vybralo asi 120 tisíc na vstupném, skoro 150 tisíc lidé přislíbili po telefonu a další peníze přinesl prodej upomínkových placek či dárcovské SMS.

Pokud lidé slíbené peníze skutečně pošlou, bude na účtu přes 5 milionů 360 tisíc korun.

Akce s názvem Den pro Pustevny začala ráno a trvala do 19. hodin a zapojily se do ní i známé osobnosti. Telefony v call centru zvedali například psychiatr Jan Cimický, houslista Jaroslav Svěcený, režisér Ondřej Kepka nebo zpěvačka Martha Elefteriadu.. Lidé mohli přispět třeba pomocí dárcovských SMS nebo mohli oznámit dar po telefonu.


Jak pomoci Libušínu:
- převodem libovolné peněžní částky na účet:555 484 555/0300,
- zasláním dárcovské sms ve tvaru:DMS(mezera)PUSTEVNY na číslo 87777,

Také na podiu ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, kde se celé odpoledne střídali hudebníci, bylo vidět známé tváře. Zahrály tam třeba skupiny Buty či Javory.

Už před začátkem akce ocenil zájem lidí o obnovu vzácné stavby od architekta Dušana Jurkoviče i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Myslím, že je to opravdu velmi důležitý příspěvek k celkové obnově, která samozřejmě bude stát velké množství peněz. Je to dědictví, které se týká každého z nás, protože je to mimořádná památka, která si zaslouží naši péči,“ řekl Herman.

Lidé mohou na obnovu Libušína přispívat i dál – na účet nebo prostřednictvím DMS.

autoři: ČRo , luh , kov
Spustit audio