Akce Daruj krev byla opět úspěšná

18. duben 2007

Lidé v pěti městech Moravskoslezského kraje darovali krev s Českým rozhlasem Ostrava. K akci se v úterý připojili posluchači ve Frýdku-Místku, Třinci, Opavě a v krajském městě. Dnes akce vyvrcholila v Karviné. Téměř pětina dárců byla u odběru poprvé.

Celkem přišlo k odběrům v pěti městech 343 dárců, z toho 62 prvodárců. Do transfúzní stanice nemocnice ve Frýdku-Místku našlo cestu 13 dárců, z toho jeden prvodárce.

Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava

Velmi slušný ohlas měla akce v Třinci. "V rámci akce Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava jsme na transfúzním oddělení přivítali celkem 56 bezpříspěvkových dárců krve. Uvítali jsme celkem sedm prvodárců, z nichž pět byly ženy. Z tohoto pohledu byla účast prvodárců mužů poměrně slabší," potvrzuje mluvčí Nemocnice Třinec Lenka Franková.

Sedmdesát lidí přišlo darovat krev s Českým rozhlasem Ostrava v Opavě. V transfúzní stanici Slezské nemocnice odebrali nejdražší tekutinu i sedmnácti novým dárcům.

Výborná účast byla také v krevním centru ostravské fakultní nemocnice. "Přišlo celkem 116 dárců krve. Velkou radost nám udělali hlavně mladí lidé. Byli to studenti, kteří chodili průběžně celý den ve skupinkách," upřesňuje mluvčí Daniela Jarošová. Dodala, že nových dárců dnes napočítali 28, přičemž běžný měsíční průměr je asi sto prvodárců.

Tradiční akci Českého rozhlasu Ostrava zakončili v transfúzní stanici Nemocnice Karviná-Ráj, kam přišlo k odběrům 88 lidí, z toho devět darovalo nejdražší tekutinu poprvé v životě. "Paní Alena Baronová (ročník 1989) byla nejmladším dárcem a nejstarším z dárců byl pan Vilém Barchanski (ročník 1943). Pokud jde o prvodárce, přišlo jich v rámci akce Daruj krev asi trojnásobné množství oproti jiným dnům. Většinou chodí tak dva až tři lidé denně," upřesnila vrchní sestra Jarmila Winklerová.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.