Akce na záchranu brouka páchníka v Poodří začne výsadbou hrušní a vrb

22. září 2018 13:30

V Poodří přibudou stovky hrušní. I to je jedno z opatření na Novojičínsku, kterými chtějí ochránci přírody zachránit páchníka hnědého ve volné přírodě. V posledních letech se totiž jeho počty rapidně snižují.

„Problém je, že tradiční obhospodařování zaniklo v posledních padesáti letech. A ten páchník tady živoří v izolovaných mikropopulacích,“ říká entomolog Ostravské univerzity Petr Kočárek a ukazuje tmavě hnědého brouka, který přežívá v dutinách stromů.

Jeho přítomnost vědcům i ochráncům přírody naznačuje stav ekosystému. „Dává nám informaci o tom, že ta dutina má význam pro desítky až stovky dalších organismů, které jsou třeba drobné, nenápadné, špatně se zjišťují. Takže ochranou toho páchníka budeme chránit celé spektrum dalších druhů živočichů,“ vysvětluje Kočárek.

V průběhu pěti let tak ochránci přírody a odborníci spustí sérii opatření, která má vytvořit podmínky pro rozšíření tohoto chráněného brouka v Poodří.

Entomolog Ostravské univerzity Petr Kočárek

„Především se budeme snažit zachovat místa nebo biotopy, kde se brouku daří. Budeme ořezávat duby a staleté vrby a zachraňovat lípy, které jsou tady napadené jmelím. Vysadíme více než 1500 stromů, čtvrtinu z toho budou hrušně,“ říká Marcela Klemensová z Arniky, podle které změna přístupu ke krajině potrvá desítky let.

I proto kromě práce v terénu cílí také na nastupující generaci. „Chystáme pro ně spoustu výletů a exkurzí. Ale také soutěže, výstavy a vydáme pro ně publikace,“ dodává Marcela Klemensová.

Už teď ochránci přírody oslovili různé spolky a soukromé vlastníky pozemků, které chtějí do celé akce zapojit. „Jednotliví vlastníci možná budou mít zájem o dřevo z vrb a možná je to bude motivovat a ořezy si budou dělat sami. A motivace k výsadbě hrušní – povidla, sušené hrušky, hruškovice... ta je veliká sama o sobě. Tam věříme, že to zabere,“ potvrzuje za Český svaz ochránců přírody Studénka Ivan Bartoš.

Celkový rozpočet pětileté akce je zhruba 26 milionů korun a Arnika s žádostí o dotaci jako jedna z mála uspěla u evropského programu LIFE.

Odra u soutoku s Ondřejnicí
autor: stj
Spustit audio

Související