Aktivisté v Ostravě znovu demonstrovali za záchranu komína

17. červenec 2019 12:21

Proti odstřelu komína - takzvaného Strakáče - demonstrovali aktivisté v centru Ostravy. Vypravili i protestní pochod k místu, kde stojí. Komín chce nechat zbourat společnost Vítkovice. Stojí totiž v lokalitě, kterou sanuje.

Podle aktivistů má komín velkou historickou hodnotu a říkají, že je to nejen pro Ostravu ale celou Českou republiku unikátní stavba. Někteří si přejí, aby se pro Strakáč našlo nějaké nové využití. Mohl by se stát třeba rozhlednou.

„Proč se zbavovat unikátu, když to není nutné,“ říká jeden z protestujících, ostravský písničkář René Matlášek.

Báňský úřad rozhoduje o odstřelu vítkovického ‚Strakáče‘

Komín bývalé vítkovické Aglomerace

V nebližších dnech by měl Český báňský úřad rozhodnout o odstřelu vítkovického komínu přezdívaného Strakáč. Pokud se proti němu nikdo neodvolá, k zemi by mohl jít už v březnu. Vítkovicím demolici mohutného cihlového komínu nařídila Česká inspekce životního prostředí, která jej považuje za ekologickou zátěž. Kvůli kontaminaci těžkými kovy a karcinogeny.

Strakáč chce zachovat i Dominik Raška, předseda spolku svatý Václav, který usiluje o záchranu komína: „Po roce a čtvrt nevidím ani jediný důvod k bourání té stavby, protože je opravdu cenná.“

Demonstranti upozorňují i na to, že odstřel komína by výrazně znečistil už tak znečištěné ostravské ovzduší. 

Mluvčí společnosti Vítkovice Eva Kijonková uvedla, že na stanovisku Vítkovic se nic nezměnilo. Podle ní je směrodatné rozhodnutí České inspekce životního prostředí, která navrhla komín zbourat. A to v rámci sanování takzvané vítkovické aglomerace. Společnost se tím i nadále chce řídit.

Aktivisté v Ostravě znovu demonstrovali za záchranu cihlového komína - takzvaného Strakáče
autor: pdu
Spustit audio

Související