Ambrose Bierce: Tajemství Macargerovy rokle

26. září 2020

Povídky klasika americké literatury Ambrose Bierce se vyznačují neúprosnou satirou, chmurným humorem, ale také tajemnou atmosférou hrůzy a jedovatě vybroušeným vtipem.

Americký spisovatel, esejista a novinář druhé poloviny 19. století se narodil jako 10. ze třinácti dětí. Extrémně tvrdá „výchova“ jeho otce jej navždy poznamenala životní zatrpklostí. Již v patnácti letech proto odešel z domova. Nedokončil vojenský institut a živil se příležitostnými pracemi. Během americké občanské války, v níž bojoval na straně severu, byl roku 1864 byl těžce raněn a bolestmi hlavy pak trpěl pak celý život. Po válce se Ambrose Bierce stal ceněným kritikem a publicistou, jen v osobním životě se mu nedařilo. S manželkou se rozvedl a oba synové zemřeli.

Zvláštní je ostatně i neobjasněný konec jeho života. V říjnu roku 1913 se vydal do Mexika sledovat průběh probíhající občanské války, ale po třech měsících zmizel. Jeho další osud nikdy nebyl objasněn. Jistá svědectví však tvrdí, že byl na počátku roku 1914 zastřelen v Sierra Mojada, kde má pamětní desku.

Účinkuje: Bořivoj Navrátil
Překlad: Jan Zábrana
Režie: Dimirtij Dudík
Natočeno: 1990
autor: ele
Spustit audio