Ambulance cestovní medicíny hlásí zvýšený zájem o očkování do zahraničí

27. červen 2022

Ambulance cestovní medicíny v Moravskoslezském kraji se opět plní. Zájemci se tam chodí očkovat proti infekčním nemocem, které by je v zahraničí mohly ohrozit. Souvisí to s uvolněním cestování a tím, že většina států už zrušila pandemická omezení pro vstup na svá území.

Cesty do Asie, Afriky nebo jižní Ameriky. Po pandemii covidu o ně opět roste zájem a pozorují to také v ambulancích cestovní medicíny. „Zdá se mi, že se to vrací do starých kolejí. Třeba dnes jsem čtyřikrát očkovala výjezd Vietnam,“ říká Kateřina Firleyová z ambulance pro cestovní a tropickou medicínu Slezské nemocnice v Opavě.

A podobné je to třeba i v ostravské fakultní nemocnici. „Zájem o očkování do epidemicky rizikových zemí roste. Prakticky se začínáme vracet na předcovidovou úroveň,“ potvrzuje Petra Petlachová, mluvčí ostravské fakultní nemocnice. A přidává nejčastější nemoci, proti kterým cestovatele očkují: „Proti žloutence typu A a B, břišnímu tyfu a žluté zimnici. Pak je to vzteklina a meningokoková infekce.“

Očkování přitom lékaři doporučují nejen do exotičtějších destinací, ale třeba i do Egypta. „Protože i tam je nižší hygienická úroveň. V hotelích je sice všechno uklizené, vypadá to všechno v pořádku, ale tím, že odejdou z práce, jdou žít do horších podmínek, kde už ta hygienická úroveň nemusí být. A nějaké návyky si můžou přenášet i na to pracoviště a být zdrojem nákazy,“ upozorňuje Petra Macounová z očkovacího centra lékařské fakulty Ostravské univerzity.

A nejen jednotlivcům se vrací chuť k cestování. Hana Ševčíková z očkovacího centra Avenier na ostravské Hornické poliklinice pozoruje nárůst i u firem. „Rozhodně vidíme, že i firmy obnovují aktivity v zahraničí. A cítíme z jejich strany větší zájem o to, aby se jejich zaměstnanci vraceli zdraví,“ všímá si Ševčíková.

Ambulance cestovní medicíny nenabízejí jen očkování. Lidé tam mohou zamířit i kvůli konzultaci zdravotních rizik před výjezdy do zahraničí.

Spustit audio