Angelique Kidjo: Sings

27. květen 2015

Světově proslulá zpěvačka z Beninu obdařená mocným hlasem a přesvědčivou energií natočila loni za doprovodu Orchestre Philharmonique du Luxembourg dvacetiminutovou skladbu Ifé, kterou pro ni podle tradičních beninských legend složil Philip Glass.

Mohutný vzdouvající se zvuk stočlenné filharmonie se Angelique Kidjo natolik zalíbil, že dirigenta Gasta Waltzinga požádala o aranžmá svých jedenácti starších skladeb. A tak nečekaně vzniklo nevšední album Sings. „Zpívání s klasickým orchestrem je tak kouzelné. Obklopuje vás moře nástrojů, krásné zvuky a melodie přicházejí ze všech stran. To mi umožnilo objevit ve svém hlase další možnosti. Měla jsem pocit, že létám v oblacích harmonií,“ řekla Angelique Kidjo, odmítající se podle svých slov děláním stále stejné hudby unudit k smrti, proto pořád zkouší něco nového.

03394328.jpeg

Kompilační album Sings můžeme brát za velmi vydařený průřez obdivuhodnou pětadvacetiletou kariérou zpěvačky Angelique Kidjo. Zařadila na ně také dvě skladby z loňského alba Eve, za které obdržela už druhou Grammy. S ohledem na pověstnou dravost svých skladeb by mohl vzniknout dojem, že se zpěvačka ve velkoorchestrálním moři utopila a vznikla tak další, rádobyumělecká nahrávka. Nedošlo k tomu. Dirigent Gast Waltzing patří mezi respektované jazzové trumpetisty a neustále se pohybuje na pomezí klasické a jazzové hudby, takže pro africké rytmy, frázování Angelique Kidjo a filharmonii dokázal najít společný a vzrušující hudební jazyk.

Magazín Forbes zpěvačku a filantropku Angelique Kidjo zařadil na čtvrté místo ze čtyřiceti afrických celebrit, a Time ji pasoval na Největší africkou divu s podobným vlivem jaký má ve Spojených státech Oprah Winfrey. Angelique je od roku 2002 velvyslankyní dobré vůle UNICEF, spolupracuje s organizací Oxfam a založila Batonga Foundation, nadaci pro vzdělání afrických dívek. Zpěvačka a aktivistka znamená pro Afriku skutečně obrovskou morální a uměleckou autoritu, což nejlépe vyjadřuje uctivý titul New Mama Africa, získaný po nesmrtelné jihoafrické zpěvačce a ambasadorce černého kontinentu Miriam Makeba.

03394329.jpeg

Angelique Kidjo se narodila v roce 1960, kdy bývalé království Dahome získalo pod názvem Benin nezávislost. O dvacet let později odtud před komunistickou diktaturou utekla do Paříže, kde dodnes střídavě s New Yorkem žije. Do Beninu, vlasti spirituálního obřadu vodoun, proměněného na ostrově Haiti později ve světoznámé rituální voodoo, se Angelique Kidjo ale pravidelně vrací za hudební inspirací.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Nanae, Fifa, Bahia, Malaika, Ominira.

Spustit audio