Anglické bochánky s křížkem, preclíky v Itálii, jehněčí všude aneb Za Velikonocemi s Dagmar Heřtovou
Velikonoční kulinářské cestování s právničkou a gastro novinářkou Dagmar Heřtovou je vskutku pestrým putováním po tradicích, spojených s velikonoční kulinářskými zvyky nejen v Evropě. I když náš kontinent v přehledu velikonočních specialit dominuje.
Můj host speciálního vydání pořadu Na cestách o Velikonočním pondělku má se svátečními gastronomickými specialitami spoustu konkrétních zkušeností.
A protože Dagmar Heřtová kombinuje život v České republice s pobytem ve svém druhém domově na Britských ostrovech, věnujeme pochopitelně značnou pozornost anglické velikonoční gastronomii.
Buchtičky jako mazanec
Nejen Hot cross buns - mimochodem se dozvíte o spojení těchto sladkých buchtiček s naším mazancem ze stejného těsta - ale i jejich varianta se zajímavým příběhem z londýnské čtvrti Chelsea, čokoládová vajíčka, palačinky i velikonoční klobouky jsou tématy rozhovoru s Dagmar Heřtovou.
Jehněčí, kůzlečí i ryby
Čtěte také
Velikonoční gastronomie ale není jen o sladkých dezertech, beráncích nebo o čokoládě. Povíme si také o masitých nebo slaných specialitách - včetně nádivky. Kromě jehněčího, kůzlečího masa, uzeného i klobás na evropských svátečních stolech nezapomeneme samozřejmě ani na vajíčka, nedílnou součást jak velikonočních výzdob, tak také tradičního pokrmu.
Ale v gastronomickém velikonočním cestováni světem připomeneme s Dagmar Heřtovou i tradici uzených ryb ve Švédsku, zastavíme se v sousedních zemích - v Polsku, Německu i Rakousku a na Slovensku. Kde prý v jednom z regionů patří na stůl o Velikonocích mimo jiné i bramborový salát s řízkem.
Lov na vajíčka i ťukání
Čtěte také
Pochopitelně nemůžeme při svátečním rozhlasovém putování tradicemi gastronomickými pominout ani velikonoční tradice jako takové. Dagmar Heřtová upozorňuje například na procesí (Řecko) a velikonoční průvody, typické pro Španělsko a některé další státy.
V Lucembursku mají zase mezi zamilovanými velikonoční preclíkový zvyk, kdežto v Chorvatsku (“tuckanje”) a Řecku ťukají o sebe špičkami vajíček. Komu nepraskne si něco přeje a má pak po celý rok štěstí.
Do Itálie i Francie
Čtěte také
Navštívíme ve velikonočním vydání pořadu Na cestách také další země. Zastavíme se u svátečních kulinářských tradic v Itálii, kde je tvar preclíků připisován odkazu na symboliku založených rukou při modlitbě. Marie Heřtová přidá i zajímavosti z oblíbené Francie.
Tam ostatně byla za gastronomickými zážitky, recepty a originalitami, které po celém světě sbírá a poutavě o nich vypraví i píše, docela nedávno. Proto jsme se i na chvíli v rozhovoru “odklonili” od velikonočních specialit a dostali se například do Cafe Voltaire a k tradované ohromné vášni francouzského filosofa a básníka pro kávu.
Na skok i do Dobrušky
Rozhlasové cestování s Dagmar Heřtovou, věnované o Velikonočním pondělí svátkům jara s prioritou gastronomických tradic v různých zemích nakonec zakončíme v našem východočeském regionu.
Čtěte také
Nemohli jsme nevzpomenout na pradědečka Dagmar Heřtové, který v Dobrušce získal v roce 1891 nikoli jak byste asi čekali “výuční list”, ale list “za vyučenou” jako dělník cukrářský. Náramně se mi proto hodil pro moji společnici u mikrofonu šálek na espresso s emblémem 700 let města Dobrušky.
A navíc - divte se pak, že i nejednu velikonoční laskominu (nejen naši tradiční) - třeba ty anglické také Dagmar Heřtová ráda upeče.
Taková je tedy tentokrát naše nabídka v pořadu Na cestách s Petrem Voldánem pro sváteční pondělí 10. dubna jako vždy po 18. hodině na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice. A naladit si nás můžete i v rozhlasovém archivu.
Petr Voldán
Související
-
Velikonoce si dosyta užijí zvířata, pracovníci i všichni návštěvníci Safari Parku Dvůr Králové
Safari Park Dvůr Králové pořádá na velikonoční pondělí ochutnávku jarních lahůdek. Nabídka platí jak pro vybrané druhy zvířat, tak i pro návštěvníky!
-
Velikonoce jako opravdová oslava jara. Rozhlasový přenos ze zahrádkářské výstavy v Častolovicích
Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Častolovicích pořádá od 31. března do 2. dubna 2023 už 22. zahrádkářskou výstavu s názvem Velikonoce - svátky jara.
-
Hody hody doprovody aneb Velikonoce nejen na Jičínsku s etnografkou Hanou Macháčkovou
Nejdůležitější křesťanské svátky v pojetí lidové tradice, to je téma sváteční rozhlasové Návštěvy. Velikonoční setkání s názvem Hody hody doprovody.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka