Ani v zimě se nezastaví stavba obchvatu Frýdku-Místku. Stavaři se zaměří hlavně na zemní práce

14. listopad 2018 16:13

Ty totiž stavaři mohou dělat i při nižších teplotách. Pokud bude i nadále stavba pokračovat podle plánu, první řidiči se po nové cestě svezou na začátku roku 2022. Aktuálně už ale město řeší první stížnosti obyvatel, a to na špinavé cesty.

Pan Jaroslav má blízko stavby obchvatu dílnu, kam denně jezdí, obvykle po zablácené cestě. „Bývá špinavá, auto mám dost zastříkané,“ říká.

Právě na znečištěnou cestu už na radnici přišlo několik stížností obyvatel. „Každodenně to se stavbou řešíme. Vznikla už tři místa, kde se auta umývají, když vyjíždějí ze stavby. My si ale představujeme, že by takových míst mělo být více,“ uvedl náměstek frýdeckomísteckého primátora Karel Deutscher (ČSSD).

Zuzana Krajčiová, mluvčí společnosti Alpine Bau, řekla, že čištění aut firma zintenzivní, a tak problémů by mělo být méně. Přestože práce, které stavaře čekají v následujících měsících, budou hlavně pořád v hlíně a blátě.

Silničáři zahájili stavbu obchvatu Frýdku-Místku. Hotovo má být v roce 2022

Slavnostní zahájení stavby obchvatu Frýdku-Místku

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu obchvatu Frýdku-Místku. Hotový má být v roce 2022. Uleví nejen obyvatelům města od desetitisíců aut, ale zlepší i cestu řidičům, kteří na průtahu stávají v dlouhých kolonách. Úsek bude dlouhý přes osm kilometrů a stát s pomocí dotace za stavbu zaplatí přes dvě miliardy korun.

„V podstatě záleží na tom, jaká zima bude. Podle toho budou probíhat jednotlivé práce. Ale určitě počítáme s tím, že se bude pracovat na přeložkách inženýrských sítí a na zakladení mostních objektů,“ popisuje Krajčiová, co se bude dít.

Stavba obchvatu zatím nepřinesla mnoho komplikací řidičům. S jejím postupem ale budou přibývat, upozorňuje náměstek Deutscher. „Omezení budou ve více pruzích, takže se více budou tvořit kolony. A bohužel v ulicích 17. listopadu a Kvapilové už dochází k úplným uzavírkám,“ dodává.

Stavaři se zatím mohli pustit jen do stavby první etapy obchvatu. Kdy se začne se stavbou druhé části, zatím není jasné. Zahájení prací brzdí žaloba ekologické organizace Děti Země.

autor: iha
Spustit audio

Související