Archeologická expozice na přerovském zámku představuje unikátní nálezy z doby ledové

19. únor 2020

Rovných dvacet let slaví letos archeologická expozice Muzea Komenského na zámku v Přerově. Návštěvníky seznamuje s nálezy od starší doby kamenné až po středověk. Se čtrnácti sty sbírkovými předměty patří k nejrozsáhlejším na Moravě. Mezi největší unikáty patří nálezy ze světoznámého sídliště „lovců mamutů“ v Předmostí, které se zapsalo do učebnic dějepisu.

Unikátní expozice archeologie zabírá celkem šest místností a ukrývá vzácné nálezy z celého regionu Přerovska. Řadí je od starší doby kamenné až po konec středověku a počátek raného novověku na přelomu 15. a 16. století. Prohlédnout si je můžete v pozdně gotických prostorách zámeckého suterénu v historickém centru Přerova na Horním náměstí.

Archeologická expozice na přerovském zámku

Kromě autentických exponátů uvidíte figuríny neandertálské ženy a chlapce, trojrozměrné rekonstrukce významných lokalit, nálezových situací i modely města Přerova. K nejnovějším sbírkovým předmětům patří část klu dospělého, asi čtyřicet až padesát let starého mamuta. Archeologové na něj narazili při výzkumu na zahradě jednoho z domů v místní části Předmostí v roce 2007.

Nejstaršímu osídlení Přerovska, lokalitě Předmostí, je věnována úvodní část expozice. Přenese vás do doby před sto až sto dvaceti tisíci lety. Seznámíte se v ní s životem lovců mamutů, s jejich příbytky a primitivními nástroji. Uvidíte také kosterní pozůstatky zvířat jako lva jeskynního, medvěda jeskynního a dalších.

Archeologická expozice seznamuje s nálezy od doby kamenné po středověk

Expozice také nabízí rekonstrukci nejvýznamnější archeologické situace, která lokalitu Předmostí proslavila po celém světě. Jde o objev Karla Jaroslava Mašky z roku 1894. Hrob nejméně dvaceti jedinců z časů poslední doby ledové. Jde o vůbec největší kumulaci kosterních nálezů z tohoto období na světě.

Výlet do nejstarších časů osídlení Přerovska můžete zakončit prohlídkou naučné stezky nazvané Po stopách lovců mamutů přímo v lokalitě Předmostí. Během hlavní turistické sezony je tam otevřený také Památník lovců mamutů s autentickou terénní prezentací.

Muzeum Komenského v Přerově je otevřeno celoročně, a to každý den kromě pondělí. Více informací najdete na www.prerovmuzeum.cz.

autor: zem
Spustit audio