Archeologové ukončili v Opavě pátrání po hrobech Přemyslovců

27. květen 2015
Zprávy , Zprávy

Na jedné straně velký úspěch, ale zároveň taky zklamání zažívají v těchto dnech opavští archeologové. Po měsících mravenčí práce v tamním kostele sv. Ducha totiž ukončili pátrání po potomcích slavného rodu Přemyslovců, tzv. opavské větvě.

Podle dobových kronik měli být pohřbení v kryptách pod dlažbou. V podzemí kostela se skutečně našly středověké kosterní pozůstatky. Nikdo ale s jistotou neví, komu vlastně patří.

„Je to zajímavé a to víte, že každý, kdo šel kolem, tak tam nahlížel,“ říká paní Květoslava, která sem chodí pravidelně na mši, a práci archeologů poslední měsíce sledovala. Je zvědavá, co se pod dlažbou vlastně našlo.

Po opavské linii rodu Přemyslovců archeologové pátrali v podzemí kostela od loňského léta. A skutečně tam našli zřejmě středověké pohřebiště s kosterními pozůstatky.

„Vstup do barokní krypty bude odkryt a veřejnost bude moci do ní nahlédnout. Na ostatky Přemyslovců tam ale nenarazí,“ říká Michal Zezula z Národního památkového ústavu.

Čtěte také

Průzkum v minoritském kostele sv. Ducha odhalil řadu věcí, na to zásadní ale odpovědět nedokázal - jestli nalezené kosti opravdu patří potomkům nemanželského syna krále Přemysla Otakara II. „K tomu bude ještě dlouhá cesta. Další posun v bádání může přinést srovnání DNA,“ dodává Zezula.

V tom je ale podle něj ten největší problém. Chybí totiž srovnávací DNA, například jejich příbuzných z Prahy nebo Polska. „Takový projekt by byl velmi nákladný. Náklady projektu, který se týkal vlastně té české přemyslovské větve, se pohybovaly v milionech korun,“ upozorňuje Michal Zezula.

Naděje pořád existuje

„Očekávání toho, že najdeme sarkofág Mikulášův nebo snad Přemka Opavského, bylo veliké, protože tam jsou zaznamenány kronikáři v 17. století. A kam by se poděly? My se budeme snažit vykomunikovat nějakou spolupráci s polským nebo českým partnerem, abychom ty peníze pro Minoritský řád získali,“ říká náměstek opavského primátora Dalibor Halátek (hnutí Změna pro Opavu).

Výsledky průzkumu teď alespoň představí veřejnosti - poprvé už tento pátek v rámci Noci kostelů.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio