Archeologové začali v Hlučíně odkrývat zbytky starých kamenných hradeb

17. červenec 2022 14:29

Hlučín na Opavsku má v rámci českého Slezska nejlépe dochované zbytky dávného městského opevnění. Přesto se o něm prakticky nic neví. V Hlučíně proto začal výjimečný archeologický průzkum v místech, která zřejmě nikdy nebyla zastavěná. Podle historiků se dá očekávat spousta překvapivých nálezů.

Jsme na staré farské zahradě v historickém centru Hlučína, mimochodem jediného města v Českém Slezsku, které založil zřejmě v polovině 13. století král Přemysl Otakar II.

„Máme tady vykopané tři sondy, tahle je nejhlubší a odkrývá nám hradbu až k patě. Krásně tady můžete vidět historické vrstvy na profilu. Tam někde dole je už pravěk,“ říká historik Jiří Neminář z Muzea Hlučínska.

Ukazuje první tři odhalené části původních hradeb. Jsou výjimečně zachované, v dobrém stavu, ale dodnes pořádně neprozkoumané. Nikdy tady nestály žádné domy, pod zemí je podle něj doslova kronika města.

Odkrývání starých hradeb v Hlučíně

„Dozvíme se, jak byly ty hradby založeny. Potvrdíme, jestli skutečně došlo k jejich výstavbě v 16. století, a zjistíme i něco o tom středověkém městě – jak tady vypadal terén, jestli tady byly nějaké parcely, odpadní jímky. Což by mohlo být zajímavé z hlediska předmětů, které tam budou. Myslím si, že je to poprvé, kdy můžeme udělat velký průlom,“ dodává Neminář.

Cílem je vytvoření přesné mapy města, pokud to půjde i 3D modelu a digitální vizualizace starověkého Hlučína. Jeho zakládací listina se nedochovala, učebnici vlastního dějepisu má ale zřejmě na dosah.

autor: Martin Knitl
Spustit audio