Architekti ostravským zastupitelům ukázali definitivní podobu nového mrakodrapu

16. září 2021 08:10

Konečnou verzi nového mrakodrapu už znají ostravští zastupitelé. Na posledním jednání představila podrobnosti skupina architektů, která vytváří podobu výškové budovy. Mrakodrap má stát v centru města a s 235 metry bude nejvyšší budovou v celém Česku. Původně měl mít dvě věže, ale architekti jeho vzhled nakonec změnili.

Namísto dvou věží jen jedna a tvar přesýpacích hodin. Taková je podoba nového mrakodrapu, který vznikne v Ostravě. „Ten tvar vycházel z řady věcí – ideálního statického schématu, výtahy a konstrukce,“ popisuje architekt Michal Krištof.

Čtěte také

Soukromý mrakodrap se má stát nejvyšší budovou v zemi. V 56 patrech budou byty, kancelářské prostory, ale i plochy, kam se dostane veřejnost. „Bude tam veřejně přístupná vyhlídka s restaurací a barem,“ dodává architekt.

Úpravy podoby výškové budovy musí schválit zastupitelstvo. Mění se totiž plocha, do které zasáhne, a také napojení na okolní infrastrukturu. Na říjnovém jednání by tak zastupitelé měli hlasovat o dodatku kupní smlouvy k pozemkům, na kterých bude mrakodrap stát.

Podle náměstkyně primátora Zuzany Bajgarové (ANO) jde o pozitivní změnu. „Dnes tam vidíme zdi a propady, nemáme tam prostupy pro cyklisty, pro chodce. To by díky tomu návrhu mohlo být řešeno,“ míní Zuzana Bajgarová.

Pokud zastupitelstvo úpravu schválí, může se investor pustit do projektování. „Čeká nás dlouhé vyjednávání se všemi dotčenými úřady včetně hasičů a otázek bezpečnosti této budovy. Odhadujeme, že příští dva až tři roky budeme projektovat, poté bude stavba zahájena,“ říká mluvčí investorské společnosti Jindřich Vaněk.

Celková cena mrakodrapu by se měla pohybovat v jednotkách nižších miliard.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související