Areál zavřené pily v Ostravici se změní na muzeum a kulturní centrum obce

4. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Areál staré pily v Ostravici na Frýdeckomístecku opět postupně ožívá. Zatímco kdysi tu ale hučely stroje a vonělo čerstvě nařezané dřevo, dnes tu lidé přicházejí na koncerty a slavnosti. V budoucnu má pila sloužit jako centrum beskydské obce.

Společnost Ridera Reality, která 60 tisíc čtverečních metrů velkou plochu vlastní, postupně hledá nové využití i pro budovy v areálu. V té hlavní chce už letos zprovoznit muzeum.

„Jsme v prostoru, kde se klády zpracovávají na prkna. Prkna jsou na vozících – všechno je to tak, jak to bylo, když před pěti šesti lety skončila výroba. Chceme z toho udělat zpřístupněnou expozici. Část prostoru vyklidíme, aby se zde daly dělat i další věci,“ říká architektka Eva Spasovová.

Pila byla založena v roce 1895 jako parní. V podobě, v jaké je teď, vznikala v 20. letech 20. století. Prostor, kde vzniká prohlídková trasa, je tisíc metrů čtverečních.

„Ve spodní části budovy jsou pohony strojů. Byl tady velký hluk a velká prašnost z pilin. Potrubí, která tady vedou, je centrální sběr pilin a vzduchem jsou dopravované do těch charakteristických sil před budovou – to jsou ty zelené věže,“ dodává architektka.

Co se změní, až vznikne muzeum

Pohled na jednu z budov pily

„Určitě tady chceme udělat nějakou interaktivní expozici. Nejen o té pile, ale aby se návštěvník dozvěděl i o tom, jak se těžilo dřevo, aby to byla expozice, která je zajímavá, která se dá obměňovat, a hlavně která je doplněná něčím živým. Protože ten koncept muzea jako takového, kdy se jde člověk jednou podívat a už nepřijde, nechceme. Cílem je, aby tady byl život,“ vysvětluje Eva Spasovová.

Kromě muzejní expozice má letos v areálu začít fungovat i hospoda. Pro tu se opravují prostory v bývalé hoblárně.

V areálu bude i radnice

V areálu bývalé pily, který se má časem stát centrem beskydské obce, má vzniknout také radnice. Centrum nabídne i nové bydlení, obchody či služby. Vyhlásit soutěž na vypracování projektu chce radnice do dvou měsíců.

„Je už rozhodnuto, že se nebude přestavovat administrativní budova pily, ale dojde k vybudování nového objektu. K tomu se připravují dokumenty pro zadání soutěže pro projektanta, který by se touto záležitostí měl zabývat,“ upřesnil starosta Ostravice Miroslav Mališ (TOP 09).

autor: iha
Spustit audio