Arthur Conan Doyle: Vila Vistárie. Sherlock Holmes řeší vraždu majitele sídla

13. červen 2021

Třídílná povídka Vila Vistárie začíná návštěvou ctihodného britského gentlemana Johna Scotta Ecclese v Baker Street 221B. Než ovšem stačí slavnému detektivovi povědět vše, co má na srdci, dostaví se policie. Majitel sídla Vila Vistárie byl totiž zavražděn a zdá se, že Eccles má s jeho smrtí něco společného. Je snad onen gentleman vrahem?

Účinkují: Michal Prezbinda, Tomáš Krejčí, Jaroslav Krejčí, Petr Kubes, Petr Vaněk, Ivana Plíhalová a Jan Ťoupalík
Připravil: Jan Sulovský
Překlad: Eva Kondrysová
Zvuk: Zdeněk Prchlík
Režie: Simona Nyitrayová
Natočeno: 2017

Sir Arthur Conan Doyle prý začal psát, aby si ukrátil čas, když čekal na pacienty. Kdo ví, co je na tom pravdy. Medicínu však skutečně vystudoval a lékařskou praxi pak provozoval celých osm let. Narodil se do velké katolické rodiny, byl by býval měl celkem devět sourozenců, ale dospělosti se jich dožilo jen šest. Příjmení Conan, které začal Arthur Doyle později užívat, pochází od prastrýce Michaela Conana, bratra babičky z otcovy strany, který byl Arthurovým kmotrem. V devíti letech poslali rodiče Arthura do jezuitské internátní školy, kde jeho jedinou radostí bylo psaní dopisů matce. Později odjel na rok na jezuitskou školu do Rakouska a nakonec v roce 1876 začal v Edinburghu studovat medicínu. Ještě během studií mu časopisecky vyšla první povídka.

V roce 1880 Doyle studium přerušil a přijal na sedm měsíců místo lékaře na lodi plovoucí kolem pobřeží Grónska. Po dokončení školy pak pracoval jako lodní lékař na lodi plující do západní Afriky. Zjevně nebyl žádný zápecník a bačkora. Nakonec ale přece jen zakotvil, konečným přístavištěm se mu stal Portsmouth. K vlastní ordinaci si pořídil taky ženu, dceru a syna, léčil a psal. V červnu 1891 vyšla v časopise Strand Magazine povídka Skandál v Čechách, první ze série dvanácti příběhů Sherlocka Holmese, které pak s velkým ohlasem vycházely každý měsíc. Nakonec vyšly i knižně ve sbírce Dobrodružství Sherlocka Holmese, a to jak ve Velké Británii, tak ve Spojených státech. Dnes už víme, že se tehdy zrodila legenda.

Kromě literatury se Arthur Conan Doyle věnoval politice a sportu a angažoval se v obhajobě lidských práv. Ženatý byl celkem dvakrát a dětí zplodil nakonec do hromady pět. Kromě světově proslulých detektivních příběhů psal rovněž historické romány, hry, verše a duchařské příběhy, neboť byl vášnivým spiritistou.

autor: ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.