Atletické legendy. Kopřivnické muzeum připomíná fenomén Emila a Dany Zátopkových

3. listopad 2016
Česko – země neznámá

Nejznámější český běžec Emil Zátopek se narodil v moravské Kopřivnici. Během své atletické kariéry startoval na všech světadílech a porážel jednoho soupeře za druhým. Na olympijských hrách v Londýně získal zlatou a stříbrnou medaili, o čtyři roky později v Helsinkách dokonce tři zlaté medaile najednou. To se podařilo málokomu.

Českému Olympionikovi století Emilu Zátopkovi a jeho ženě, oštěpařce Daně je v prostorách Technického muzea v Kopřivnici věnována od roku 1998 expozice, která se neustále rozšiřuje a doplňuje. Velkou měrou se o ni zasloužil současný ředitel muzea Lumír Kaválek. Expozice líčí život, osudy a sportovní úspěchy manželů Zátopkových.

V průběhu roku 2005 byla expozice zrevitalizována v rámci projektu „Rozvoj Regionálního muzea Kopřivnice“ a slavnostně znovuotevřena za účasti Dany Zátopkové. Stálá expozice prezentuje kromě sportovních úspěchů naší nejslavnější olympijské dvojice i jejich fotografie, medaile, trofeje ze závodů a další upomínkové předměty, společně s jejich osobními věcmi.

Nedílnou součástí je také krátký dokumentární film, který vznikl ve spolupráci s finskou televizí. Snímek trvá přesně 14 minut a šest vteřin, tedy tolik, kolik potřeboval Emil Zátopek k vytvoření světového rekordu v běhu na pět kilometrů.

Expozice, kterou zdobí text „Olympionik století překonal 50 československých a 18 světových rekordů“, se neustále rozrůstá a doplňuje. Nejnovějším přírůstkem je smeták, který Ťopek upevnil místo zlomené násady na Danin olympijský oštěp. A na jeho konci ještě opatřil háčkem, aby si ho mohla paní Dana pověsit na věšák.

Zlatá medaile Dany Zátopkové z Helsinek 1952

O životě našich olympioniků, kteří se zasloužili o to, že celý svět zná malou zemi v srdci Evropy, se můžete nejnověji dočíst v knize Náš život pod pěti kruhy, kterou napsala Dana Zátopková za vydatné podpory a přesvědčování Lumíra Kaválka. Samozřejmě, že ani tato knižní novinka v Technickém muzeu nechybí.

autor: dam
Spustit audio