Atmosféru letních táborů si letos mohla užít i dvacítka dětí z chudých rodin

2. srpen 2021 09:35

Více než dvě desítky dětí vyrazily společně z Nového Jičína na letní tábor. Pořádá ho město a je určený dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí. Jejich rodiny by si totiž samy tábor dovolit nemohly. Pro děti je pak tábor zároveň i poradnou a terapií.

I když to tak na první pohled nevypadá, tento tábor se od jiných letních dětských táborů liší. „Je to výchovně rekreačně terapeutický pobyt. Snažíme se děti edukovat, řešíme různé vztahové interakce. Máme tady k dispozici odborníky, jako jsou pedagogové, psychoterapeuti,“ vysvětluje hlavní vedoucí Kateřina Melicharová.

Nakolik tábor dětem pomáhá? „Určitě je tam patrná změna, ale za deset dnů moc zázraků neuděláme. Takže je to taky o tom, aby si děti trošku odpočinuly od prostředí, ve kterém vyrůstají,“ dodává Melicharová.

A dětem se tábor opravdu líbil. „Hodně se mi to tady líbilo. Našel jsem si tady kamarády, byla tady zábava,“ potvrzuje třeba Josef Praslička, který by se na tábor rád vrátil i v příštím roce.

Tábor pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí pořádá Nový Jičín pravidelně už od roku 2003. Většinu nákladů hradí samo město. „Náklady na táborovou aktivitu jsou nějakých 220 tisíc korun. Část z toho hradí rodiče – tam je, tuším, poplatek 800 korun na dítě a zbytek jde z rozpočtu města,“ říká Richard Pešát ze sociálního odboru novojičínského městského úřadu.

Děti se svého táboru dočkají i příští rok, město totiž plánuje v této tradici pokračovat.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio