AUDIO: Beethovenův Hradec. Záznam koncertu laureátů Mezinárodní interpretační soutěže v oboru housle

14. červen 2017

Jeden z nejkrásnějších zámků u nás, Hradec nad Moravicí, hostí tento rok už po padesáté páté účastníky interpretační soutěže Beethovenův Hradec. Samotná soutěž, letos v oboru housle, potrvá na zámku od 16. do 18. června. Předcházel jí mimořádný koncert ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava.

Věhlasné hudebníky zvali na zámek v Hradci nad Moravicí už Lichnovští

Knížata z rodu Lichnovských využívala zámek jako letní sídlo: hostila Beethovena, Paganiniho i Liszta. V roce 1945 jej byli nuceni Lichnovští opustit a o čtyři roky později se zámecké prostory otevírají veřejnosti. V roce 1961 se v tomto jednom z nejromantičtějších koutů naší země koná nultý ročník hudebního festivalu Beethovenův Hradec, jehož součástí se brzy stala prestižní mezinárodní interpretační soutěž. Letos se uskuteční její 55. ročník a my si jej připomeneme mimořádným koncertem laureátů v Českém rozhlase Ostrava, který vysíláme 14. června od 19.30 v přímém přenosu na Vltavě.

Koncert laureátů Mezinárodní interpretační Soutěž Beethovenův Hradec

Laureáti Beethovenova Hradce

Housle, klavír, viola, violoncello a komorní hra - to jsou disciplíny, které se střídají v interpretační soutěži dodnes. A právě na nich jsme postavili mimořádný koncert. Pozvali jsme na něj jednoho z vítězů loňské soutěže slovenského klavíristu Martina Chudadu, houslistku Martinu Bačovou, která s Jiřím Vodičkou zvítězila v roce 2002 v první kategorii. Martinu doprovodí ostravský klavírista Alexandr Starý, který vyhrál o rok později II. kategorii Beethovenova Hradce. Pozvání do Studia live dostal také koncertní mistr violoncell České filharmonie Václav Petr, který si z Hradce v roce 2005 odvezl čestné uznání. Obor hra na violu zastoupí Kristina Fialová, ta získala v soutěži v roce 2008 druhé místo. Hrát se bude sólově i v duu, v závěru live přenosu vystoupí v Schumannově Klavírním kvartetu Es dur op. 47 všichni společně.

Mezi slavné laureáty soutěže z 60. a 70. let patří např. Ivan Klánský, Miroslav Petráš, Jiří Hošek, Krystian Zimerman, Jan Pěruška, Jitka Hosprová, Michal Kaňka či Ivan Ženatý nebo Jiří Vodička, oba porotci letošní soutěže.

PROGRAM: Robert Schumann: Fantazijní kusy op. 12 (25min) Arvo Pärt: Fratres pro housle a klavír (10min) György Ligeti: Sonáta pro violoncello sólo (9min) Krzysztof Penderecki: Ciaccona in memoriam Giovani Paolo II, verze pro housle a violu (6min) Paul Hindemith: Sonáta pro violu sólo č. 1 op. 25 (14min) Robert Schumann: Klavírní kvartet Es dur op. 47 (30min). Účinkují: Martin Chudada (klavír), Martina Bačová (housle), Alexandr Starý (klavír), Václav Petr (violoncello), Kristina Fialová (viola). Uvádí Renáta Spisarová a Jakub Hypš (120min)

Zámecké plány aktuálně

Houslisté do 30 let věku začnou soutěžit 16. června a třídenní soutěž vyvrcholí koncertem Radost z vítězství 18. června. Kdo z 36 přihlášených interpretů vyhraje, to rovněž zaznamenáme na rozhlasové mikrofony. Soutěž je tříkolová, je přístupná široké veřejnosti a předchází jí zahajovací koncert 15. června. Ten už se koná na zámku v Hradci nad Moravicí a zahraje na něm Benda Quartet nebo i ostravský rodák Jiří Vodička. Součástí týmu, který se o Beethovenův Hradec léta stará, je kastelán Radomír Přibyla, který nás zámkem, jenž se pyšní titulem památkářského Oscara Europa Nostra, po skončení Studia live provede.

Beethovenův Hradec 2017 pořádá Církevní konzervatoř v Opavě a Jakub Hypš, hlavní koordinátor tohoto mezinárodního klání, který rozhlasové posluchače i návštěvníky Studia live přímo v Ostravě společně se mnou provázel.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka