Australský příval energie

24. červen 2015

Na červencovém festivalu Colours of Ostrava se představí tři u nás dosud neznámé australské skupiny - The Crooked Fiddle Band, Cash Savage and The Last Drinks a The Woohoo Revue - reprezentující bující hudební scénu v Sydney a Melbourne. Seznamte se s nimi ve středeční Čajovně!

Příběh australského kontinentu nezačal dobře. Nejprve ho anglický kapitán James Cook v 18. století prohlásil za terra nullius, tedy zemi nikoho, což vedlo k tomu, že původní obyvatelé aboridžinci nemohli až do nedávna vlastnit půdu, a později Angličané proměnili Austrálii v trestaneckou kolonii přivádějíc sem nejrůznější zločineckou chásku následovanou velkými přistěhovaleckými vlnami z Evropy. Vedlo to k tomu, že australská hudba má silné evropské kořeny a občas divočejší vyznění. Sydney a Melbourne jsou pak považována doslova za města hudebních lunatiků, protože tamní scéna je nesmírně pestrá a u některých odsud vzešlých kapel byste rozhodně nehádali na australský původ. Patří mezi ně i The Crooked Fiddle Band, nabízející fascinující směs folku, východoevropské romské hudby, punku, klezmeru a postrocku.



Také robustně znějící dechaři The Woohoo Revue odrazují od názoru, že balkánská dechovka na australský způsob je čirý nesmysl, navíc houslistka Jhana Allan vyrostla v prostředí makedonské a turecké hudby, takže dobře ví, jak chytit tančící dav pod krkem.



Obě divoké kapely doplní na Colours of Ostrava Cash Savage a její početná kapela The Last Drinks a protože víme, že Cash je neteř Conway Savage, klávesáka The Bad Seeds, neměli bychom se divit, že její alternativní country má silný rockový nádech. Loňské album The Hypnotiser je bráno za jedno z nejlepších za poslední léta na australské hudební scéně. "Nick Finch od Graveyard Train patří už dvacet let mezi mé velmi dobré přátele. Má úžasný smysl pro hudbu. Seděli jsme v noci zcela opilí na baru a on mě povídá: budu ti produkovat album. A do rána na to nezapomněl", zavzpomínala Cash Savage na první dny natáčení.



Spustit audio