Babiččin dvoreček v Licibořicích přibližuje život na vesnici za našich prababiček

15. květen 2014
Česko – země neznámá

Licibořice na Pardubicku leží zhruba na půli cesty mezi Chrudimí a Sečí. První písemné zmínky o obci pocházejí ze 14. století a mezi nejstarší místní stavby patří i statek Babiččin dvoreček. Jeho hlavním cílem je přiblížit lidem, kteří se sem přijedou podívat, život na vesnici za našich babiček a prababiček.

Ocitnete se v době, kdy bylo běžné, že jsou k snídani vajíčka sebraná rovnou od slepic, v neděli k obědu domácí kachna a kdy se nechodilo pro mléko do obchodu, ale do chléva.

Na návštěvníky tady čeká skutečný zvěřinec – od slepic, krocanů, hus a holubů, přes větší domácí zvířata – kozy, prasata, ovce, až po ta největší - krávy a koně. Zvířata je možné nejen prohlížet, ale i hladit nebo krmit, pokud budou ovšem mít zrovna náladu a chuť.

Většina programů je zaměřená na děti. Na statku si mohou například vyzkoušet stará řemesla nebo se něco dozvědět o lidových tradicích. Neplatí se tady jen penězi, jako měna slouží také starý suchý chleba nebo skořápky od vajec.

Krmení telátka

Součástí Babiččina dvorečku je také Dědečkova obůrka na okraji obce, necelý kilometr od statku. Příchozí si tady mohou prohlédnout pro změnu lesní zvířata – bažanty, daňky nebo muflony a za ušima podrbat skutečného divočáka.

autor: kop
Spustit audio