Babiš trvá na tom, že se Státní bezpečností vědomě nespolupracoval

13. listopad 2015

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO trvá na tom, že nikdy vědomě nespolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Reaguje tak na postup slovenského Ústavu paměti národa. Ten chce zvrátit pravomocný rozsudek, podle nějž byl Andrej Babiš neoprávněně evidován jako agent StB, a podal dovolání k Nejvyššímu soudu SR.

Babiš dnes zopakoval, že nikdy nic nepodepsal:

„Soud jsem vyhrál. Soud dvakrát potvrdil, že jsem nespolupracoval, takže je to jenom zase nějaký zoufalý pokus ústavu, aby tu pseudoaféru znovu zviditelnil.“

Ústav paměti národa tvrdí, že verdikt se opíral o nezákonné důkazy, konkrétně o svědecké výpovědi bývalých příslušníků StB. Ti jsou přitom stále vázáni mlčenlivostí ohledně své činnosti u Státní bezpečnosti.

Podle předsedy správní rady Ústavu paměti národa Ondreje Krajňáka nejsou tyto výpovědi důvěryhodné.

„Povinností příslušníků Státní bezpečnosti je bránit své klienty. To znamená, že pokud agenti, které oni přímo evidovali, byli opravdu skutečnými agenty, tak jejich povinností bylo je chránit,“ vysvětlil.

Slovenský soud měl podle ústavu požádat ministerstvo vnitra o zbavení mlčenlivosti klíčových svědků. Verdikt proto i nadále považuje za nesprávný a nepřesvědčivý.

„Ústav paměti národa – nemůžu mluvit o konkrétnostech – vznesl až 292 námitek na 46 stranách vůči rozhodnutí soudu. Důkazů opravdu existuje tolik. A máme přesvědčení, že soud tyto důkazy nevzal v úvahu,“ dodal Krajňák.

Podle něj v celé kauze nejde o Andreje Babiše jako takového, ale o princip. „Přistupovali bychom stejně k jakékoliv osobě,“ upozornil.

autoři: pev , ČRo , lov
Spustit audio