Básník a písničkář Karel Kryl má v Ostravě pamětní desku a taky vlastní nároží

20. říjen 2021

Desítky fanoušků dorazily na slavnostní odhalení pamětní desky Karla Kryla v centru Ostravy. Bronzový reliéf už zdobí fasádu ostravského studia Českého rozhlasu a vzniklo tak nároží legendárního písničkáře.

„Když jsem byla na střední ve Frenštátě, tak tam za námi z Jičína jezdil a snažil se zpívat i těm vojákům v kasárnách. Pamatuji si ho pak i z doby, kdy se vrátil,“ vzpomíná paní Dagmar. „Všechny jeho písničky byly nadčasové. Teď, když hráli toho Důchodce, tak jsem si říkala, jak to mohl vědět pomalu před 50 lety,“ dodává.

Také pan Karel si písničkáře vážil nejen za jeho nadčasové texty. „Není tam slovo navíc a žádné nechybí. Byl to demokrat,“ říká.

Čtěte také

Píseň Salome Karla Kryla zazpívala při slavnostním odhalení zpěvačka Kaczi.

Historickou fasádu zdobí nárožní deska – z jedné strany je text o působení Karla Kryla v ostravském rozhlase a z druhé bronzový reliéf. „Reliéf znázorňuje terč. A terč proto, že pro mne osobně důležité sdělení Karla Kryla, které předal, bylo, že slušný člověk bude vždycky tím největším terčem,“ vysvětluje sochař a autor pamětní desky Lukáš Dvorský.

Bratr Karla Kryla Jan se slavnostní akce kvůli nemoci zúčastnit nemohl. Přijela ale Vlasta Krylová, švagrová známého písničkáře. „Těší nás, že se na Karla myslí,“ řekla.

„Tehdy Karlu Krylovi byla dána šance. Byl to mladý začínající redaktor, nikdo ho neznal a ta šance mu byla dána. Myslím si, že i v tomto duchu i pro mé kolegy třeba v rozhlase je to taková vzpruha, že šanci máme dávat novým talentům, novým lidem. A že se z nich pak postupně mohou stát takové osobnosti, jako byl i Karel Kryl. Jsem velmi rád, že se v ostravském rozhlase tato památka udržuje, že ta legenda tady žije,“ dodává generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související