Během Dnů NATO lze v okolí letiště v Mošnově očekávat dopravní komplikace

16. září 2021 11:27

Na zajištění plynulosti dopravy a bezpečnosti během Dnů NATO nasadí policie v okolí letiště v Mošnově na Novojičínsku o víkendu desítky lidí i vrtulník. Vzhledem ke kumulaci vysokého počtu vozidel na jednom místě a v jednu dobu tam ale i tak lze očekávat dopravní komplikace a kolony.

Dny NATO se uskuteční v sobotu a neděli a počet návštěvníků je letos kvůli protiepidemickým opatřením omezen na 40.000 na každý den. V minulých letech akci, na niž je vstup zdarma, za oba dny navštívilo i 200.000 lidí.

„Největší nápor v dopravě byl v uplynulých letech zaznamenáván v době od 07:00 do 12:00. Hlavními příjezdovými komunikacemi jsou také letos silnice I/58 mezi Ostravou a Příborem a silnice II/464 spojující Mošnov s dálnicí D1 u Studénky,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Vlakem nebo autobusem

Policie lidem doporučuje, aby využili možnosti alternativní dopravy. Petr Pošta z tiskového oddělení Českých drah (ČD) oznámil, že národní dopravce výrazně posílí vlakové spojení do místa akce. ČD vypraví do stanice u letiště v Mošnově speciální expresní spoje z Prahy, Brna a Olomouce a posilové osobní vlaky z Bohumína, Opavy a Ostravy-Svinova.

„Kromě toho bude řada dálkových vlaků mimořádně zastavovat ve stanici Studénka,“ uvedl Pošta. Ze Studénky bude do obce Albrechtičky jezdit kyvadlová autobusová doprava.

Řidičům, kteří se přesto rozhodnou jet osobním autem, policie doporučuje, aby vyjeli včas a počítali s případným zpožděním. Týká se to i cestujících, kteří mají v době konání akce naplánován odlet z mošnovského Letiště Leoše Janáčka Ostrava. „S ohledem na aktuální dopravní situaci se obvyklý čas, potřebný k dojezdu na letiště, může prodloužit i o desítky minut,“ upozornila Jiroušková.

Informační telefonní linka

Policie pro návštěvníky akce tradičně zřídí informační linku s číslem 723 759 733, na které bude po oba dny od 07:00 do 18:00 poskytovat informace o aktuálních objízdných trasách a dopravních komplikacích. Jiroušková také připomněla, že se lidé do areálu nedostanou bez předem pořízené vstupenky. Vstupenky lze spárovat s certifikáty o očkování proti nemoci covid-19 či s potvrzením o negativním testu.

Dny NATO v Ostravě a Dny vzdušných sil Armády ČR jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Zúčastní se jí vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky z 19 zemí.

zdroj: ČTK
Spustit audio