Bella Hardy: With The Dawn

22. červenec 2015

Anglická folkařka Bella Hardy na novém albu s názvem With The Dawn dává za pravdu všem, kteří ji v prestižní anketě BBC 2 Folk Awards zvolili zpěvačkou roku 2014. Kompletně autorské skladby reflektují její nedávnou koncertní aktivitu zahrnující turné po Kanadě a představují osobitý a intimně laděný cestovní deník.

Třicetiletá houslistka a zpěvačka Bella Hardy si vůbec neláme hlavu tím, kde končí inspirace tradicí a začíná její vlastní verze. Na sedmém albu ale dosud nejvíc navazuje na zvukovou paletu současného progresivního anglického folku. Stále respektovanější producent Ben Seal pomohl Hardy slít do sofistikovaných skladeb housle, banjo, klavír a dechovou sekci podkreslenou decentní elektronikou a perkusemi.

Bella Hardy patří k sebevědomým ženským autorkám, schopným využít podněty z tradice, moderního folku a soft rocku do jednoho silného hudebního vyjádření. Doluje v hudební a historické paměti národa a čerstvými vklady ji oživuje. Generuje zapomenuté příběhy a vede nás k přesvědčení, že v lidském koloběhu jejich závěry platí napořád. Na albu With The Dawn nyní přidává vlastní upřímné prožitky, přemýšlivé rozjímání a komentáře.

Bella Hardy si na scéně anglického folku vybudovala pověst jedinečné zpěvačky, skladatelky a houslistky, o jejíž spolupráci stáli Eliza Carthy, Martin Simpson, John Smith nebo kanadská písničkářka Cara Luft. Často také vstupovala do unikátních projektů. Songs for the Voiceless za účasti mnoha anglických folkařů například představil některé z méně připomínaných příběhů a tragédií první světové války. Odtud pochází na album převzatá skladba Jolly Good Luck To The Girl That Loves A Soldier.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: The Darkening of the Day, First Light of the Morning, Another Whisky Song, Time Wanders On.

Spustit audio