Berry alias Pajda je na jednu nohu chromý, ale skvěle se s hendikepem vypořádal

19. listopad 2018

Český rozhlas Vysočina pomáhá psům v útulcích v našem kraji najít nové pány. V zařízení v Pístově u Jihlavy žije kříženec, který má v dokladech napsané jméno Berry.

Už víc než dva roky mu tam ale říkají Pajda. A není to nijak hanlivé. Pajda je totiž fajn pes. 

„Berry má hendikep odmalička. K nám přišel po úmrtí majitele,“ představuje malého křížence, který by se s nadsázkou dal nazvat pouliční směsí, ošetřovatelka Tereza Obůrková. Pes má chromou pravou zadní nohu. V útulku v Pístově u Jihlavy žije už přes dva roky, a zatím o něj nikdo neprojevil zájem. „Každý u něj vidí jen ten hendikep, místo aby viděl toho pejska, který je nadšený, když se jde na procházku,“ říká ošetřovatelka.

Chromá noha Pajdu vůbec nebolí. Chodí, běhá, a je jinak úplně zdravý

Berry, kterému ale v útulku neřeknou jinak než Pajda, se s chromou nožkou naučil žít. Chodí bez problému, a ve výběhu pobíhá kolem plotu. Protože nemůže při močení zvednout nohu, vymyslel si svůj speciální způsob. Stoupne si na přední nohy jako při stojce. „To je hrozně vtipný u něho,“ směje se Tereza Obůrková a dává Pajdovi piškotek. „Je jinak zcela zdravý, ta nožička ho určitě nebolí,“ dodává.

Pajda určitě dokáže ocenit lásku a starost nového pána. Může být i ve venkovním kotci

Berrymu je už třináct let, zvyknul si na svůj klid, a proto by nebylo dobré, kdyby kolem něj byly malé děti. V útulku žije ve venkovním výběhu, takže by s tím neměl problém ani u nového pána. „Starší pár, starší člověk, který mu dá lásku, neuvidí jen ten hendikep, ale radost v očích, že může jít ven, a že přišel ten člověk jen za ním,“ popisuje ideálního nového majitele Tereza Obůrková.