Besedické skály v Českém ráji tvoří tajuplná skalní bludiště a atraktivní vyhlídky

6. březen 2024

Český ráj je vyhlášený svými pískovcovými skalními městy. Kromě nejznámějšího Hruboskalska, Prachovských a Příhrazských skal byste tam našli i další, poněkud méně známé, ale rozhodně nádherné lokality. Jedna z nich se nachází na levém břehu Jizery v lesích nad Malou Skálou a nese název podle obce Besedice – Besedické skály. Tvoří je skalní bludiště a atraktivní vyhlídky.

Výše položené skalní bludiště Kalich údajně sloužilo jako úkryt českých bratří po bitvě na Bílé hoře. Pravděpodobně to ale bylo jen místo pro pořádání utajovaných bohoslužeb. Níže položené skalní bludiště Chléviště sloužilo také jako úkryt v neklidných dobách. Lidé se tam skrývali i s dobytkem, odtud nejspíš pochází původ názvu. Skály v Chlévišti jsou vyšší a na jejich vrcholcích se nacházejí krásné vyhlídky.

Hořákova, Husníkova a Kinského vyhlídka nebo vyhlídka nazvaná Kde domov můj poskytují výhled do údolí Jizery i dál do kraje, za dobrého počasí k Ještědu či do Jizerských hor. Neobvyklý pohled na Suché skály se pak naskýtá z vyhlídky na vrcholu Sokola. Na vyhlídková místa vedou pískovcové i ocelové schody, které hlavně v zimních měsících vyžadují opatrnost.

Výhled ze Sokola na Suché skály

Labyrintem pískovcových skal a vyhlídek vede od 30. let minulého století asi pětikilometrový Okruh dr. Edvarda Beneše a od roku 2009 o něco kratší Naučná stezka Besedickými skalami. Doporučeným výchozím místem jsou Besedice, k parkování lze využít i Michovku. Z té je to navíc jenom kousek na zříceninu hradu Zbirohy.

Spustit audio