Beskydský les zasažený požárem čeká kácení

22. květen 2012
Zprávy , Zprávy

Policisté stále šetří nedávný požár v Beskydech. Oheň tam spolkl více než šest hektarů lesa a další desítky poškodil. Český rozhlas Ostrava se na místo vrátil po třech týdnech. Je tam opět rušno. Nastoupili tam dřevorubci s motorovými pilami. Lesníci totiž spěchají s odstraněním ohořelých stromů.

Spálený les v kopcích nad Starými Hamry je vidět už zdálky. Stromy, které oheň poškodil, totiž začínají usychat a hnědnou. Musejí pryč, kvůli nebezpečí napadení kůrovcem.

„Budou muset přijít chlapi s motorovými pilami, vyřezat, uložit do pásu a příští rok se budou tato spáleniska zalesňovat,“ říká lesní správce Libor Konvičný. A ukazuje na místo, kde požár vznikl. Tehdy tady pracovali lesní dělníci.

„Tady v únoru proběhla mýtní těžba, po které zůstala spousta klestu. Ten se měl nějakým způsobem uklidit. Část byla určena k vypálení, samozřejmě za příznivých povětrnostních podmínek – to znamená sníh případně déletrvající déšť. Bohužel to dopadlo, jak to dopadlo,“ dodává Konvičný.

Vyšetřování policisté ještě neuzavřeli, ale právě tito zaměstnanci externí firmy jsou podezřelí z toho, že požár způsobili a mají zbědovaný les svědomí.

Podle starosty obce Staré Hamry Jana Klepáče (nestraník za SNK) v lese často pracují lidé bez zkušeností. „V minulosti tomu bylo tak, že se řemeslo dřevorubce dědilo z pokolení na pokolení, lidé to měli vžito a neriskovali,“ poznamenal starosta. Podobou katastrofu tady lidé nepamatují.

Soudní znalec teď zjišťuje konečnou škodu. Ta největší vznikla na mladých, zhruba desetiletých lesních porostech. Nezůstalo z nich nic.

autor: iha
Spustit audio