Beskydy jsou zvláštní. K sesuvu sněhu dochází i v místech, kde by to nikdo nečekal, říká náčelník HS Beskydy Radim Pavlica

28. leden 2019
Kontakt

Sněhu je na horách v těchto dnech hodně. Někteří dokonce říkají, že řadu let takovou nadílku nepamatují. Jak to vidí šéf Horské služby Beskydy Radim Pavlica?

Jaká je současná zima v Beskydech, je nějak extrémní?

Není vůbec extrémní. Po několika zimách, kdy bylo málo sněhu a byly jen mrazy, tak konečně máme trošku více sněhu. A to, že na hřebenech je mezi jedním až dvěma metry sněhu, je naprosto normální situace. Bývalo to tak před deseti, patnácti lety.

V Beskydech nejsou klasické lavinové svahy, ale sesuvy sněhu tam jsou. Vzpomínám si na rok 2006, kdy takto zemřel člověk. Co je to tedy ten sesuv a kde může nastat?

Beskydy jsou trošku zvláštní z hlediska této lavinové problematiky, protože u nás dochází k sesuvu sněhu i v místech, kde by to nikdo nečekal – to znamená v nějakém bukovém lese nebo v úbočí, kde teče potok. To jsou místa, kde nám ten sníh v minulosti už ujel a kde nám to už pár lidí samozřejmě i přisypalo.

S Michalem Klimešem o přeceňování sil a práci horských záchranářů

Náčelník Horské služby Michal Klimeš

Hory v našem regionu jsou doslova zavaleny sněhem. Například na jesenickém Červenohorském sedle, kde  sněžilo celý víkend, je ho přes metr.

V tom roce 2006 to bylo na Smrku...

Velice nerad na to vzpomínám, byl jsem tam osobně. Neměl jsem z toho vůbec dobrý pocit, protože to byla naprosto zbytečná ztráta. Nikdo nepředpokládal, že by k něčemu takovému až tak dramatickému mohlo dojít. Vlastně došlo k tomu, že si ti hoši uřízli vrstvu sněhu a následně je to přisypalo relativně malou výškou sněhové pokrývky. My jsme toho muže našli zhruba pod 40 centimetry sněhu, ale bohužel už mu nebylo pomoci.

Stalo se od té doby něco podobného?

S takovým koncem ne, ale před pár lety vrstva sněhu přisypala snowboardistu. Měli jsme další podobné problémy na Pustevnách, kdy manželský pár traverzoval cestu a taky si to uřízl. Vždycky to ale dopadlo dobře.

Aplikace Záchranka

Co se děje, když někdo zavolá o pomoc, když musíte do akce?

Aplikace 'Záchranka' zavolá 155 a pošle údaje o poloze zraněného

03584568.jpeg

Záchranná služba dnes spustila novou aplikaci 'Záchranka'. V případě nouze má lidem usnadnit přivolání zdravotníků. Zvládne ale i odeslat přesnou polohu zraněného, pomoct s první pomocí nebo najít nejbližší pohotovost. Aplikace se dá stáhnout zdarma a je v češtině.

Záleží na tom, jakým způsobem se o tom dozvíme. Nejjednodušší varianta v dnešní době pro nás je ta, že má někdo nainstalovanou aplikaci Záchranka. Tu spustí, nám přijdou přesné souřadnice, takže víme, kam půjdeme. A protože máme místní znalost, tak zvážíme, jakou technikou, jakým způsobem se do toho místa dostaneme.

Tu aplikaci lidé opravdu používají?

Ano. Je to úžasný nástroj, hodně nám pomáhá. Je tam celá řada věcí, které jsou na té aplikaci perfektní a úžasné a mají smysl.

autoři: tif , rip | zdroj: Český rozhlas Ostrava
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.