Beskydy se o víkendu stanou dalším místem oblíbeného závodu Běhej lesy

8. srpen 2019

Běhej lesy. To je série osmi běžeckých závodů, které se odehrávají během jara a léta v lákavých přírodních lokalitách celé České republiky. Už tuto sobotu se dějištěm závodu stane obec Bílá, kam závodníky přímo do srdce Beskyd vyveze na start lanovka. Na další podrobnosti jsme se ptali Richarda Valouška, který je spoluorganizátorem závodů Běhej lesy.

Kolik závodů v rámci Běhej lesy už máte letos za sebou a jaký je o ně zájem?

Do cíle nám zbývají tři závody, to znamená, že pět jich máme za sebou. Teď běžíme v Bílé, pak nás čeká slavná Jizerská padesátka v letní podobě a končíme v Boleticích. A zájem zrovna o tu Bílou je enormní, závod máme vyprodaný a dospělé už můžeme zvát spíše jako diváky.

Jak příhodný terén a celkové podmínky skýtají pro běhání právě Beskydy?

Beskydy jsou jedno z nejkouzelnějších míst našeho seriálu. Už jen to, že Bílá nám ukazuje ty krásné hřebeny a výhledy, kam běžce vyveze lanovka. A závod láká také svým záporným profilem – tím, že lidi vyveze lanovka, tak běží více z kopce.

Nabídnete v sobotu běžcům na Bílé opět dvě různě dlouhé trasy?

Ano, je to tak. Máme trasy na 11 a 19 kilometrů. Máme vyzkoušeno, že té jedenáctky se lidé nemusí bát, že nemusí mít tolik natrénováno a dají to. Ale užít se dají obě trasy. A děti mají trasy okolo několika stovek metrů, je to podle věku.

Kdy celý závod Běhej lesy vyhodnotíte?

Vyhodnocen bude 14. září v Boleticích, což je nedaleko Lipna v jižních Čechách. Tam vyhlašujeme takzvané osmeráky, tedy ty, co běží všech osm závodů. A samozřejmě vyhodnocujeme i ty jednotlivé kategorie, podle toho, jak se kdo účastní.

autoři: tif , čan
Spustit audio