Bez roušky do autobusu nebo tramvaje nesmíte. MHD doznává změn

18. březen 2020 09:18

Cestování městskou hromadnou dopravou doznává změn. Povinností se stává nošení roušky, některá města přistupují k nabídkám bezplatného cestování.

Za MHD se nebude od středy 18. března platit v Opavě. Rozhodl o tom magistrát. Současně s tím platí také další bezpečnostní opatření. Především zákaz nastupování do autobusů a trolejbusů bez zakrytého nosu a úst.

V Opavě se také mění způsob nastupování. Už ne jen předními dveřmi jako dosud, ale pouze středními a zadními dveřmi. Vstup u řidiče zůstane trvalé zavřený.

Čtěte také

K  nošení roušek na veřejnosti vyzval hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) v úterý. Povinné jsou tyto ochranné pomůcky ve všech prostředcích hromadné dopravy v kraji.

Hejtman už v pondělí avizoval, že kraj směřuje k povinnému nošení roušek, ale zatím jich pro toto opatření není dostatek. V kraji je nyní 31 lidí s onemocněním COVID-19.

Kromě povinného zakrývání úst a nosu v prostředcích hromadné dopravy se objevují i další změny v podobě ubývání spojů. Například v Havířově se od čtvrtka bude jezdit jako v neděli.

V Ostravě už od pátku 13. března platí speciální zóny pro řidiče a bylo zrušeno používání tlačítek pro otevírání dveří. „Toto opatření podpoří lepší odvětrávání vozidel, které už nyní probíhá na všech konečných stanicích. Snižuje také množství dotyků cestujících na otvírací tlačítka,“ vysvětlil DPO na svém webu.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související