Bezruči zvou na premiéru komedie Zkrocení zlé ženy

11. květen 2012

Herci ostravského Divadla Petra Bezruče zvou na dnešní premiéru komedie Zkrocení zlé ženy. V hlavní roli Kateřiny publikum uvidí - Tomáše Dastlíka. Ostatně i za časů Shakespeara hráli ženské postavy muži.

Zkrocení zlé ženy jako šovinistická fraška. Podle tvůrčího týmu ostravského Divadla Petra Bezruče je to jediný možný způsob jak na začátku 21. století inscenovat komedii Williama Shakespeara.

„Vstupujeme na tenký led, protože hru inscenujeme pouze v mužském obsazení. V okamžiku, kdy part Kateřiny hraje žena, tak to, co je vlastně divné, v našem případě by mohlo být bráno jako humorná nadsázka,“ komentuje nekonvenční obsazení režisér Zdeněk Dušek.

Když poslední dobou sledujeme, jak se inscenuje Shakespeare, zdá se, že všichni říkají pan Hilský je úžasný, krásný a intelektuální, a dělají ten Joskův překlad.

„Hilského překlad je příliš záumný, nicméně vždycky jsme přihlíželi i k té druhé verzi. A je tam i jedno čtyřverší, které je Hilského a nikoliv Joska. Takže ideální dramaturgický stav je kompilace více překladů,“ říká dramaturgyně Marta Ljubková.

V hlavních rolích se publiku představí Dušan Urban v roli Petrucia a Tomáš Dastlík jako Kateřina. Premiéra začíná dnes v 19:00.

autoři: tif , ele
Spustit audio