Bezručovu chatu na Lysé hoře ozdobí dřevěné erby z dílny proskovického řezbáře

3. březen 2015

Budou čtyři, z voňavého dřeva a vyřezané zručnou rukou Karla Sýkory z Proskovic u Ostravy. Dřevěné erby čtyř obcí budou jednou z nových atrakcí v dostavěné Bezručově chatě na vrcholu Lysé hory v Beskydech.

Ostravice, Malenovice, Krásná a Staré Hamry. Čtyři vesnice, které najdete v podhůří Lysé hory. Právě jejich erby teď ve své sklepní dílně v domku v Proskovicích u Ostravy vyřezává kutil, turista a sportovec Karel Sýkora. Masivy ze štípané lípy byste zanedlouho měli najít v obnovené turistické Bezručově chatě na vrcholku nejvyšší hory Moravskoslezských Beskyd.

„To jsou erby obcí, jejichž katastry se dotýkají vrcholu Lysé hory. Mám tady tři erby – Ostravice, Malenovic a Krásné. Erb Starých Hamer řeže kamarád řezbář Dalibor Šplíchal,“ vysvětluje řezbář Karel Sýkora.

Má před sebou ještě erb Nového Hrozenkova, o kterém říká, že je cvičný. „Na něm budeme rozhodovat, jaký použijeme nátěr,“ dodává.

A proč vlastně se ty erby dělají? „Je to proto, abychom té nové chatě Klubu českých turistů dodali ten genius loci. Dohodli jsme se tak se stavbyvedoucím a představitelem klubu turistů Jirkou Stejskalíkem. Přesné místo umístění erbů ještě není, ale s největší pravděpodobností budou na jižní stěně, jak je chráněná terasa. Proto musíme dobře zvážit nátěry, abychom zabránili hnilobě a škůdcům,“ říká řezbář.

Řezbář Karel Sýkora při práci

Erby budou 71 centimetrů vysoké a šířka je od 45 do 62 centimetrů. Na jejich výrobě se podílí také řezbářova manželka, paní Hana Sýkorová, a to po výtvarné stránce.

„Pak se radíme na písmu, to dělám já na počítači. A ještě bych chtěla dodat, že každý ten erb je ve skutečnosti barevný – a v tom dřevě se to nebude barvit, takže to bude rozlišeno jen strukturou těch povrchů. Čili se radíme, jak udělat ten povrch. Aby to, co je bílé, bylo ‚bílé‘ všude,“ dodává paní Sýkorová.

Více si k dřevěným erbům vyráběných pro Bezručovu chatu na Lysé hoře v Beskydech poslechněte v záznamu magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘). Tento i další záznamy pořadu najdete také v iRadiu.

Spustit audio