Bída aneb Smažené chlebové kostičky s příchutí česneku
Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslal pan Zdeněk z Frýdku-Místku. Pojmenoval ho Bída. Píše, že je to pochoutka, se kterou měl vždycky úspěch. Nejsme si jistí, jestli si pan Zdeněk nedělá tak trochu legraci, ale píše to zcela vážně a Bída prý všem chutná. Je to vlastně jen osolený osmažený chleba s česnekem.
Suroviny:
- chléb
- česnek
- sůl
- fritovací olej
Postup:
Chléb si nakrájíme na krajíce a nakrájíme včetně kůrky na čtverečky. Necháme 1 až 2 dny okorat. V době, kdy se rozhodneme s tímto materiálem pracovat, si připravíme česnek, který rozetřeme se solí nebo protlačíme lisem a smícháme se solí. Okoralé čtverečky chleba dle množství vložíme do fritovacího hrnce a smažíme. Jakmile vytáhneme, pořádně promícháme v česneku. Můžeme podávat i teplé, ale lepší jsou prý studené. Pokud bychom pracovali s čerstvým chlebem, tak by chléb nasál tuk a už by naše Bída nebyla tak dobrá.
Děkujeme panu Zdeňkovi za recept na tuto svéráznou pochoutku a posíláme mu tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka