Bílovecké gymnázium bude mít na půdě holubník. Řídit ho bude počítač

21. březen 2023 05:39

Na půdě bíloveckého gymnázia vznikne holubník řízený počítačem. Pod střechou školy budou mít divocí holubi krmení i takzvané hnízdní misky. Právě v těch chce vedení gymnázia pravidelně vyměňovat snesená holubí vejce za umělá, aby se snížil jejich počet ve městě.

Jedno z nejčastějších přirovnání o holubníku je, že škola není holubník. Po rozhovoru s ředitelem Gymnázia Mikuláše Koperníka, Pavlem Mrvou, je jasné, že v případě bíloveckého gymnázia se asi bude jednat o výjimku. Na půdě školy totiž jeden reálný holubník vznikne.

„Dlouhodobě jsme řešili problém s holuby jako takovými. Zvažovali jsme mnohá opatření, od deratizace, po různé bodce až po mechanické ochrany,“ řekl Mrva.

Právě tehdy proběhlo setkání ředitele s ostravskou organizací Městské holubníky, která se snaží o vybudování sítě holubníků ve veřejných budovách. Na půdě bíloveckého gymnázia by měl plánovaný holubník poskytnout útočiště stovce holubů.

„Jsou tam už historicky udělané místnosti, tak vlastně vznikly komůrky zhruba devět metrů čtverečních a my neděláme nic jiného, než ty místnosti obkládáme omyvatelným materiálem,“ dodal ředitel.

Smyslem je hlavně vyměňování holubích vajec za umělá. Tím by se měl počet holubů začít snižovat. „Vlastní likvidaci bude dělat náš zaměstnanec, určitě k tomu nebudeme pouštět žáky,“ uvedl s tím, že studenti budou život holubů pozorovat, součástí holubníku totiž budou i kamery, váhy, počítadla vletů i odletů.

Efektivní snižování počtu holubů

Podle Michaely Klimšové z iniciativy Městské holubníky je takový holubník nenásilným řešením, jak počet holubů ve městech efektivně snižovat. „Oproti deratizaci je to samozřejmě humánní řešení, je lepší i v tom směru, že deratizace ta holubí hejna omlazuje, tím pádem nedochází k tomu trvalému snížení,“ vysvětlila.

Vyrobení holubníku plánovala bílovecká radnice už dříve, nenašla pro něj ale vhodné prostory. „Zvažovali jsme také vybudování městského holubníku například na náměstí nebo v parku, ale nakonec se od té iniciativy upustilo. Uvidíme, jak pilotní projekt gymnázia bude fungovat a případně bychom zvážili, jestli nemáme nějakou volnou půdu,“ řekla místostarostka Bílovce z Pirátů, Tereza Grabcová Hozová.

Školu bude holubník stát asi sto tisíc korun, které sama zaplatí. V dubnu už by sem pak mohli přilétnout první holubi.

Spustit audio