Bílovecký zámek bude mít po letech hotovou fasádu a taky nové toalety

3. květen 2018 13:40

Zámek v Bílovci se zvolna vrací do své původní krásy. Dělníci letos dokončí opravu zbývající části fasády a postaví nové toalety. Město navíc žádá o dotaci na vybudování zbrusu nové expozice o historii regionu v unikátním sklepení.

Zatímco zepředu se bílovecký zámek pyšní zářivou žlutobílou fasádou a původní kamennou dlažbou na nádvoří, zezadu je omítka na mnoha místech opadaná a u země jí dokonce velké kusy chybí.

„K fasádám, které byly dokončeny v předcházejících letech ze strany jižní, severní a západní, přibude fasáda z poslední strany. Celý blok zámku tak bude letos dokončen a celá tato velmi rozsáhlá rekonstrukce bude podpořena 3 miliony korun,“ říká místostarostka Bílovce Sylva Kováčiková (SNK).

Novinky se dočkají návštěvníci zámku také uvnitř historické budovy. Pokud dosud hledali toalety, narazili v přízemí jen na zavřené dveře a nápis ‚mimo provoz‘. To by se v průběhu sezóny mělo změnit.

„Návštěvníci zámku a divadelního festivalu stále musí na toalety přebíhat přes nádvoří. Sice jsou krásné, nové, vybudované v letním kině, ale po další části rekonstrukce už by měly být přímo v zámku,“ pochvaluje si kastelán zámku Eduard Valeš.

Město jako majitel zámku chce využít nedávno vyčištěné sklepení, kde jsou vidět základy původní tvrze. Plánuje tam instalovat expozici o historii města a hlavně zámku.

„V rámci rekonstrukce nádvoří zámku se vlastně objevily archeologické nálezy, jak vypadal zámek před těmi 500 lety. Budou vytvořeny nové, velmi hodnotné historické prostory, které podle mě budou asi nejatraktivnější ve městě,“ dodává místostarostka.

Pokud město dostane dotaci z programu československé spolupráce, první návštěvníci sestoupí do podzemí zámku za dva roky.

autor: Michal Polášek
Spustit audio