Black Angels Songs Miroslava Tótha: Dystopické rekviem za nespravedlnost nedávných dějin

16. květen 2021

V březnu 2021 vyšla v limitovaném nákladu LP deska s hudbou, která je mrazivou výčitkou, modlitbou a apelem zároveň: skladba Black Angels Songs slovenského skladatele, hudebního designéra a humanisty Miroslava Tótha. Silné hudební dílo pro smyčcové kvarteto a elektroniku není pouhou niternou reminiscencí událostí spojených s vraždami během pochodů smrti. Naléhavě volá k dnešku: tohle se už nikdy nesmí opakovat!

Čtěte také

Název kompozice Black Angels Songs / Písně černých andělů, která se skládá ze dvou knih a apendixu, na první dobrou evokuje ikonické dílo 20. století psané rovněž pro elektrifikované kvarteto: Black Angels / Černí andělé s podtitulem Třináct obrazů z temné země, ve kterém se Američan George Crumb v souvislosti s vietnamskou válkou ptá po příčinách zla.

Reminiscence i alarm

Vznik celosvětově známého Kronos Quarteta má přímou souvislost s touto skladbou Crumba. Black Angels Songs Miro Tótha zase s Kronos Quaretem, jmenovitě Davidem Harringtonem, se kterým si chtěli připomenout půlstoletí Černých andělů Crumba. Kruh se, zdá se, uzavřel.

I o tom, proč nakonec skladbu nastudoval a na specifických místech ji provádí jen pro tuto příležitost sestavený česko-slovenský Dystopic Requiem Quartet, vysvětluje v obsáhlém rozhovoru Futurissima sám skladatel. Během asi hodinové skladby obsluhuje elektroniku a je tak v přímém kontaktu s houslisty Davidem Danelem a Annou Veverkovou, violistou Peterem Zwiebelem a violoncellistou Andrejem Gálem.

Nevěřícné a všeříkající ticho

Čtěte také

Stejně jako tenkrát George Crumb, i Miro Tóth vyšel z prostředí, které důvěrně zná: „Po dvou letech hledání jsem našel příběh rodiny Fedora Gála, jehož otce zastřelili na pochodu smrti ze Sachsenhausenu. A tehdy jsem si uvědomil, že na tomto příběhu otce, kterého Fedor nikdy nepoznal, ale i jeho matky Barbory, která sama vychovala dva syny, se promítají osudy desítek tisíců lidí. A že nejen ve slovenské společnosti je to stále neuzavřené téma, do dnešních dní nás mimořádně tlačí ke zdi.“

Novou kompozici věnoval Tóth Gálovým rodičům. Mementem díla pak zůstávají slova Fedora Gála, která zazní už do ticha: „… i vrahové by měli mít svá jména. Je velmi jednoduché zabíjet z anonymního davu, bez viny a bez trestu.“

Spustit audio

Související