Blaze tomu, kdo nic nemá... Muzika Luďka Běťáka je zpátky s novou nahrávkou

2. prosinec 2022

Lilium Liste alias folklorní muzika Luďka Běťáka je zpátky s novou nahrávkou Dovolte eště malučko. Jejich nová nahrávka tentokrát přináší různorodý výběr písní, které se zpívaly na Slovácku a Valašsku. Nepatří mezi ty populární. O to víc potěší, že v poutavém podání Lilium Liste rozhodně za známými lidovkami nezaostává.

Nahrávka Dovolte eště malučko obsahuje 18 písní o celkovém čase 45 minut. Nahrávka má krásný zvuk a ztvárnění muzikantů je srdečné a osobně zainteresované.

Dnes vybíráme píseň Blaze tomu. Text anonymního lidového autora Blaze tomu, kdo nic nemá, nestará se, kam to schová je jeden z nejpůvabnějších dokladů, jak se lidé dokázali s poetickou nadsázkou vyrovnat s chudobou a životními nesnázemi. Však také tato píseň inspirovala znamenitého ostravského skladatele Eduarda Dřízgu, který ji jedinečným způsobem zhudebníl ve své písňové sbírce Láska a smrt.

My však uslyšíme variantu v podání souboru Lilium Liste. A to z nového alba Dovolte eště malučko. Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související