Blíží se útlum těžby v OKD. Bude to největší výzva pro nové vedení kraje, myslí si analytik Švec

17. září 2020

Hlavním předvolebním tématem Moravskoslezského kraje je útlum těžby a situace v Ostravsko-karvinských dolech a.s. (OKD). Všechny totiž zajímá, jak dlouho ještě bude práce pro horníky.

Čtěte také

„Bude to jedna z největších výzev pro nové vedení kraje. Na příští čtyři roky, ale i na ty další,“ myslí si analytik České televize Kamil Švec. Dodává, že půjde o nové výzvy o pro firmy, které by mohly zaměstnávat ty, co o práci přijdou. 

Osud čtyř dolů na Karvinsku se totiž zdaleka netýká jen 8 tisíc zaměstnanců OKD. V kraji jsou i ti, co mají své živnosti na těžbu navázané. Uhlí je důležité v hutním průmyslu a teplárenství na Ostravsku. Existují už takzvané dopadové studie, podle kterých bude potřeba uhlí v regionu ještě dalších několik let. 

Útlum už za rok?

Navíc se Karvinsku podle redaktora Českého rozhlasu Ostrava Martina Knitla stále nedaří vymanit z pozice oblasti s největší nezaměstnaností. Aktuálně je nezaměstnanost 8,2 procent, přitom celostátní průměr je 3,8 procent. Absolutně nejvyšší je i počet uchazečů na jedno volné pracovní místo, a to dokonce devětkrát víc, než je průměr v celém Česku.

Sociální dopady útlumu jsou proto vnímané velmi citlivě. Nejzásadnější je proto otázka, kdy k němu dojde. Jasno by mohlo být zřejmě už na podzim, kdy by o budoucnosti dolů měla rozhodnout vláda.

Čtěte také

Jedním ze scénářů, o kterých se hovoří, je převod majetku OKD pod státní podnik Diamo. Následoval by útlum na všech šachtách kromě Dolu ČSM. Předpokládaný začátek by měl být už na jaře příštího roku.

Vlastní plán má i samotné OKD. „Vhodným termínem pro ukončení těžby je konec roku 2021, případně o rok později – tedy konec roku 2022. Podle toho, jaké budou ceny uhlí,“ říká předsedkyně představenstva Vanda Staňková. 

Taky zdravotnictví

Další z témat, které v Moravskoslezském kraji podle analytika Švece rezonují, je problém zdravotnictví. Připomíná třeba nedávnou diskusi o stěhování interny nemocnice v Orlové do Karviné. „I to bude téma, které potřebuje finance a které bude muset nová krajská rada řešit,“ myslí si. 

Švec si všímá i současné koalice, kterou v končícím volebním období sestavil hejtman Ivo Vondrák (za ANO). „Tato koalice se zdá poměrně pevná, protože vydržela bezproblémově celé čtyři roky,“ říká s tím, že koalice už dříve podepsala strategii, podle které by případně chtěla vládnout i v dalším období. 

Krajské volby v roce 2016 v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO s 25,7 % hlasů, z 65 mandátů v krajském zastupitelstvu získalo 22. Koalici hnutí ANO sestavilo s KDU-ČSL, která dostala 10,17 % (8 křesel v zastupitelstvu). Třetí koaliční stranou je ODS. Volilo ji 6,93 % voličů a získala 6 mandátů. Opozici tvoří ČSSD (16,66 %), KSČM (11,38 %) a koalice SPD a SPO (7,02 %).

Celou reportáž Martina Knitla a rozhovor s analytikem Kamilem Švecem najdete v audiozáznamu. Ptala se Renata Kropáčková.

Spustit audio

Související